Středeční kulturní echo

19. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Slavnou operu Giacoma Pucciniho „Tosca" v režii Jana Buriana dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Její příběh se odehrává roku 1800 v Římě. Láska dvou mladých umělců - operní zpěvačky a malíře - je ohrožena, po ženě touží šéf policie. Ve Velkém divadle „Toscu" uslyšíte v italském originále, doprovodí ji české titulky - dnes v 19 hodin.

„Noc na Karlštejně" - muzikál na motivy stejnojmenného filmu podle hry Jaroslava Vrchlického připravilo na 19. hodinu Komorní divadlo v Plzni. Vtipnou hudební mystifikaci o královském hradu, kam je ženám vstup zakázán, nastudoval s plzeňským souborem muzikálu a operety režisér Petr Palouš.

Na „Galakoncert operetních melodií" láká Karlovarské městské divadlo. V podání Komorního orchestru Nálady zazní skladby Strausse, Lehára, Nedbala a dalších velikánů. Zpívat budou sólisté opery plzeňského divadla Venuše Dvořáková a Roman Krebs a sólista opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem Petr Matuszek - od 19 hodin 30 minut v Karlovarském městském divadle.

„Na krásném modrém Dunaji" - procházka oblíbenými operetními melodiemi vás čeká v Městském divadle v Mariánských Lázních. Účinkují sopranistka Anna Klamo, tenorista Milan Vlček a Strauss trio. Začátek je v 19 hodin 30 minut.

Sopranistka Zdena Kloubová a klavíristka Jitka Čechová dnes mají koncert v Domě hudby v Plzni. V programu „Láska a život ženy" mimo jiné představí „Svatební scény" Bedřicha Smetany, „Písně milostné" Antonína Dvořáka a ukolébavky z děl českých a světových autorů. Do plzeňského Domu hudby zamiřte na 19. hodinu a 30. minutu.

Na one woman show Simony Stašové se můžete vydat do Měšťanské besedy v Plzni. Půjde o komedii o hledání vlastní identity z dílny Williama Russella „Shirley Valentine". Dnes v 19 hodin v plzeňské Měšťanské besedě.

Bláznivá letní komedie Kristiny a Kryštofa Kohoutkových „Lovu zdar" nejen o lese, ve kterém nezbyla ani tříska, ani tlapka, je dnes na programu Divadla na zámku v Plzni - Křimicích. V podání Divadelního spolku Jezírko ji tam můžete zhlédnout od 20 hodin.

Dokumentární snímek Radovana Síbrta „Vězení umění" promítá Filmový klub Klatovy. Pět výtvarníků a pět vězňů. Přistupují k sobě, hledají společné momenty, společné myšlenky. Scházejí se nad společným úkolem - tvorbou. A dnes i s vámi - ve 20 hodin v klatovském kině Šumava.

„Zprávu o stavu českého divadla a literatury v letech 1948 až 1968" vám v Západočeské galerii v Plzni podá Jaroslav Tomeš. Přednáška patří mezi doprovodné pořady k výstavě „Ludmila Padrtová / Gesto, pohyb, barva. Dílo 1951 až 2013" - zváni jste do Pražské 13 na 17. hodinu.

Spustit audio

Více z pořadu