Středeční kulturní echo

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

V Plzni pokračuje multižánrový festival „Živá ulice - Plzeňská setkání". Sedm scén v historickém centru města je příslibem řady hudebních, divadelních a výtvarných prožitků. Například Jazz stage v Měšťanské besedě v Plzni dnes od 19 hodin nabízí improvizace kapely Limbo. Děti v tradičním čase a místě - v 16 hodin v Proluce - osloví Divadlo Dobré kávy pohádkou na motivy jedné z pražských pověstí „O nešťastném staviteli". Podrobný program festivalu je k dispozici v infostánku na plzeňském náměstí nebo ho najdete na www.zivaulice.eu

Karlovarský symfonický orchestr na dnešním koncertě v Lázních III představí díla skladatelů takzvané První vídeňské školy. Jedná se o skupinu vídeňských skladatelů vrcholného klasicismu na přelomu 18. a 19. století v čele s Beethovenem, Mozartem a Haydnem. Koncert se uskuteční v rámci Beethovenových dnů v Karlových Varech, do Lázní III jste zváni na 19. hodinu a 30. minutu.

Se Západočeským symfonickým orchestrem a jeho sólisty Štěpánkou Heřmánkovou a Milanem Vlčkem se můžete dnes večer setkat v Městském divadle v Mariánských Lázních. „Letní operetní gala" tam začne v 19:30 zazní ukázky z děl Strausse a Lehára.

Shakespearův „Othello" v podání Divadelního spolku Kašpar vás ještě dnes v 21 hodin čeká na hradě Kašperk. Hlavní role v proslulém příběhu o vášni, zradě a krutém trestu ztvárňují Jan Potměšil a Alena Doláková. Režie se ujal principál divadla Jakub Špalek.

Výjimečný obraz Maxe Švabinského „Ela v klobouku" z roku 1904 je dnes k vidění ve výstavní síni Masné krámy v Plzni. Jednodenní výstava je součástí dlouhodobého projektu „Jedno dílo / Jeden svět", jehož cílem je prezentovat sbírky Západočeské galerie. Slavný portrét umělcovy první manželky pak zájemcům v 17 hodin i slovem přiblíží Eva Reitspiesová.

Filmový klub Klatovy má dnes a zítra v plánu „Jasmíniny slzy" - novou komedii Woodyho Allena s Cate Blanchettovou v hlavní roli. Do klatovského kina Šumava zamiřte na 20. hodinu.

Na fantasy romanci „Nádherné bytosti", pod kterou je podepsán americký režisér Richard LaGravenese lákají „Filmové noci" v plzeňském amfiteátru na Lochotíně. Promítá se od 21 hodin 15 minut.

Speciální výběr toho nejlepšího, co během pětileté existence předvedla svým návštěvníkům, připravila na srpen plzeňská Techmania. Pod názvem „PelMel Show" se skrývají zejména oblíbené pokusy s tekutým dusíkem, ohněm nebo oxidem uhličitým. Chcete zjistit, za jakých podmínek hoří mouka, vyzkoušet si na vlastní kůži plameny, které nespálí, nebo spatřit elektřinou rozsvícenou okurku? Máte možnost denně od 14:30 v hlavní hale Techmanie. Centrum je pro veřejnost přístupné už jenom do konce srpna, potom bude až do března příštího roku uzavřeno z důvodu celkové rekonstrukce.

Spustit audio

Více z pořadu