Středeční kulturní echo

4. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Inscenaci "Bolero, Carmina burana" má na programu Velké divadlo v Plzni. Společně ji připravily tři soubory: opera, balet a orchestr. Zazní významná a zároveň populární díla 20. století: Úvodní část večera zahrnuje dvě skladby Maurice Ravela - La Valse a Bolero - v tanečním provedení, pro zbytek programu nachystal operní soubor kantátu Carmina burana od Carla Orffa. Do plzeňského Velkého divadla zamiřte na 19. hodinu.

Komorní divadlo v Plzni uvádí tragikomedii "Garderobiér" od současného anglického dramatika Ronalda Harwooda. Příběh je z válečného Londýna, kde se má hrát představení Krále Leara, ale první herec kolabuje a jeho oddaný garderobiér se snaží zachraňovat situaci. Pravda s iluzí i tragika s humorem se na jevišti plzeňského Komorního divadla spojí dnes v 19 hodin, hlavní roli ztvárňuje Antonín Procházka.

Hořkou komedii slovenského dramatika Dodo Gombára " Třetí věk" v podání sokolovského Divadla bez zákulisí dnes nabízí Západočeské divadlo v Chebu. Hra o očekávání, deziluzi a naději v každém z nás vznikla před 11 lety jako reakce na stav soudobé slovenské společnosti; stejně aktuální je i v českém prostředí, v současnosti možná ještě více než tehdy. Do chebského divadla přijďte na 19. hodinu.

Zahraniční účastníci "Karlovarského folklórního festivalu" se dnes představí v Mariánských Lázních a v Horním Slavkově. Vystoupení na mariánskolázeňské kolonádě je naplánováno od 17 hodin, do Horního Slavkova jste zváni na 19:30. Na festival letos přijely soubory z celého světa, například z Číny, Mexika, Srbska nebo Indonésie. Ochutnávka folklóru vás každý den až do 8. září čeká také v Becherplatzu v Karlových Varech - vždy od 18 hodin. Před Lázeňským hotelem Thermal a u Hlavní pošty pak od dnešní 10. hodiny můžete navštívit řemeslný jarmark.

Na "To nejlepší z Čech" a krojovanou dechovku Krajanka Václava Hlaváčka láká Městské divadlo v Mariánských Lázních. Kapela má v repertoáru jak lidové písničky, tak dixi a tradicionály. V mariánskolázeňském divadle vás uvítá v 19 hodin 30 minut.

"Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát" - celovečerní film o známé hudební skladatelce, textařce a zpěvačce dnes promítá Filmový klub Klatovy. Snímek pro všechny, kteří mají rádi Zuzanu Michnovou, skupinu Marsyas, jejíž je hlavní představitelkou, skvělou muziku a život jako takový natočila režisérka Jitka Němcová. V klatovském kině Šumava ho můžete zhlédnout od 20 hodin.


Hudební komedii Alice Nellis "Revival" dnes uvidíte v rámci "Filmových nocí" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. Začátek projekce je také ve 20 hodin.

Výběr z oceněných bakalářských a diplomových prací studentů Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni prezentuje výstava ".Špička ledovce 2013". Najdete ji do 11. září v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara.

Spustit audio

Více z pořadu