Středeční kulturní echo

6. listopad 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na operetu „Polská krev" Oskara Nedbala láká Velké divadlo v Plzni. „Polská krev" bývá označována za nejlepší dílo Oskara Nedbala a je druhou z jeho šesti operet. Populární písničky jako „Jste kavalír, to vím" nebo „Blondýnky něžné" si vás opět získají v plzeňském Velkém divadle dnes v 19 hodin.

Tragikomedii „Garderobiér" od současného anglického dramatika Ronalda Harwooda nabízí Komorní divadlo v Plzni. Příběh je z válečného Londýna, kde se má hrát Král Lear, ale první herec kolabuje a jeho oddaný garderobiér se snaží zachraňovat situaci. V hlavní roli uvidíte Antonína Procházku - v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

„Léto na kole" z pera nadějné britské dramatičky Penelope Skinnerové v 19 hodin uvádí Západočeské divadlo Cheb. Současná komedie mravů pojednává o životním stylu dnešních třicátníků, o změnách v pojetí úloh muže a ženy i o tom, co v jejich vztahu naopak zůstává neměnné. Inscenace je určena pro diváky starší 15 let.

Křehkou komedii o lásce „Frankie a Johny" dnes přiváží do Sušice pražské Divadlo v Rytířské. Uvěřitelný příběh o tom, jakou práci dá vzájemné sbližování dvou obyčejných lidí, kterým už život přichystal řadu těžkých životních zkoušek, napsal americký dramatik Terence McNally, hrají Tereza Kostková a Aleš Háma - od 19:30 v sušické Sokolovně.

Sebeironický pohled na milostný život žen a nebývalou upřímnost ve výpovědi o sexuálním životě a touhách seniorů představuje inscenace „Stáří není pro zbabělce". V Divadle Dialog v Plzni s ní dnes hostuje lounský soubor Třetí věk. Režie se ujala Renata Vordová, která je spolu s členkami souboru také autorkou scénáře. Na akci festivalu „Můj život se … stářím" zamiřte do plzeňského Dialogu na 19. hodinu.

„Rendezvous s paní operetou" vás čeká v Městském divadle v Mariánských Lázních. Účinkují sopranistka Anna Klamo, tenorista Milan Vlček, Strauss trio a klavírista Karel Friesl. Zazní výběr z operetních melodií Strausse, Lehára, Kálmána a dalších skladatelů. V mariánskolázeňském divadle budete vítáni v 19 hodin 30 minut.

„Filmaři ve zbrani" - to je název filmové přehlídky Asociace českých filmových klubů. Jejím cílem je seznámit diváky s tvorbou známých českých režisérů z doby, kdy působili v Československém armádním filmu. Mezi prvními, jejichž rané práce můžete poznat, je František Vláčil. Co předcházelo jeho nejslavnějším filmům? Dozvíte se dnes ve 14 hodin v Kině Sušice, kde můžete v 95 minutách zhlédnout výběr toho nejlepšího, co ikona českého filmového řemesla natočila během sedmi let u armádního filmu. Vstup na přehlídku je zdarma.

Projekci snímku režiséra Danise Tanoviće „Epizoda ze života sběrače železa" na dnešek připravil Filmový klub Klatovy. Do závažných sociálních a morálních problémů v současné Bosně můžete proniknout ve 20 hodin v klatovském kině Šumava. Film získal Velkou cenu poroty na letošním Berlinale.

Komedii „Obchodníci" režiséra Petra Šíchy dnes promítá Plánský biograf. Jak lze obchodovat se lží, vám Richard Nedvěd a Patrik Ulrich v hlavních rolích ukážou na plátně kina v Plané od 20 hodin.

Na téma „Voda v kontextu lékařských aktivit v rozvojovém světě - Lékaři bez hranic" bude od 16 hodin v budově Západočeské univerzity na Chodském náměstí v Plzni přednášet Jarka Vacková, specialistka na vodu a sanaci organizace Lékaři bez hranic. Vstup je volný. Přednáška patří mezi akce festivalu „Bon Jour Plzeň". Stejně tak koncert dvoučlenné folkové skupiny Monday Morning z Belgie od 20 hodin v plzeňském Zach´s pubu.

Koncert k životnímu jubileu Hany Bezděkové, klavíristky, sbormistryně plzeňského mládežnického pěveckého sboru Komáři a Mariela a dětského pěveckého sboru Sluníčka při 15. základní škole v Plzni, dnes pořádá Západočeské hudební centrum. Uskuteční se od 18 hodin v přednáškovém sále Západočeského muzea v Plzni.

Na „Hříšný tanec" zve také dnes Základní umělecká škola Josefa Kličky do Divadla Klatovy. V hudebně-taneční show své umění předvedou žáci, absolventi, učitelé a přátelé školy. Začátek je v 19:30.

V Domě hudby v Plzni se dnes koná „Koncert pro bicí, akordeon a kytaru". Účinkují žáci příslušného oddělení Konzervatoře Plzeň. Koncert v plzeňském Domě hudby je naplánován na 19:30.

Skupiny, které se věnují vlastní autorské tvorbě, podporuje Buena Vista Club v Plzni. V rámci takzvané „Trojky" tam dnes koncertují Rezatý Rakety, Dlouhej kouř a The Bodytalks. Těšit se můžete na poněkud tvrdší rock - od 20 hodin v plzeňském Buena Vista Clubu.

„Jazz bez hranic" dnes pronikne do Vysokoškolského klubu Studna v Plzni. Tradiční jazz tam ve 20:30 vnese Zhirawski Memory Band. Vstupné je dobrovolné.

Výstava „Stavba roku Plzeňského kraje 2012 a Finpex 2013" bude v10:30 slavnostně zahájena v Centru Olympia Plzeň. Potrvá do 5. prosince.

Spustit audio

Více z pořadu