Středeční kulturní tipy

19. únor 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Operu Bohuslava Martinů „Voják a tanečnice" má v 19 hodin na programu Velké divadlo v Plzni. Skladatel se ve své vůbec první opeře nechal inspirovat atmosférou revue, ale také operetou a jazzem. Budínovo libreto je plné humoru a inscenace v nastudování dirigenta Petra Kofroně a režiséra Tomáše Pilaře vhodná pro celou rodinu.

Západočeské divadlo Cheb jako první v Česku zařadilo na svůj repertoár komedii anglického autora Davida Lewise „Návod na štěstí", s pěticí herců ji nazkoušel režisér Petr Štindl. Dva manželské páry, každý ve svém obýváku, na jevišti ale oba zároveň. A všichni hledají, co dělá člověka opravdu šťastným. K jejich hledání se můžete přidat v 19 hodin v chebském divadle.

Sokolovské Divadlo bez zákulisí pořádá festival benefičních představení s názvem "Hrajeme o život". Ode dneška do neděle se v Sokolově představí několik regionálních amatérských souborů. Výtěžek věnují na léčbu onkologicky nemocných pacientů. Pozvání přijaly amatérské soubory z Karlových Varů, Ostrova, Kynšperku nad Ohří a Krupky. Festival startuje v sokolovském domě kultury v 19 hodin pásmem humorných monologů "Ať žijí nebožtíci".

Lehkovážnou komedii pro vážné lidi „Jak je důležité míti Filipa" hraje dnes v Měšťanské besedě v Plzni Divadelní spolek Jezírko. Hra Oscara Wildea se satirickými prvky je postavena na oblíbeném tématu - na nedorozuměních. V tomto případě kolem fiktivní postavy Filipa, za kterého se střídavě vydávají hlavní hrdinové příběhu. Jak nejen okolí, ale i sobě zamotají hlavu, můžete v Měšťanské besedě sledovat od 20 hodin.

„Pohřeb" dnes uvádí Divadlo Dialog v Plzni. Navzdory pochmurnému názvu se jedná o komedii - Mark žijící ve stínu slavného bratra, spisovatele, musí sepsat smuteční řeč na pohřeb svého veleváženého otce. Rodina ani okolnosti mu to neulehčují a schyluje se k vraždě - v plzeňském Dialogu od 19 hodin v podání souboru Maebh.

V Domě hudby v Plzni dnes koncertuje Korngold Quartet. Zazní skladby Mozarta, Šostakoviče a Mendelssona-Bartholdyho. Začátek je v 19:30.

Na „Hudební podvečer" láká Základní umělecká škola Mariánské Lázně. Uskuteční se v jejím sále od 17 hodin.

Klasika českého umění 19. století, realistu Karla Purkyněho, autora slavného zátiší „Sova sněžná", představí historik umění Adam Hnojil dnes v kavárně Galerie výtvarného umění v Chebu. Zváni jste na 17. hodinu.

Tenzin Tsedup, umělec z Tibetského institutu múzických umění, dnes vystoupí v Sušici. Těšit se můžete na jeho autorskou tvorbu i tradiční tibetské písně, ukázky tibetské opery a povídání o Tibetu. Vítáni budete v 18 hodin v sušické Kavárně Sirkus.

„Do země cedrů" - Libanonu - vás zavede dnešní přednáška cestovatele Petra Bořila v Mariánských Lázních. Koná se ve studovně mariánskolázeňské Městské knihovny a doplní ji promítání.

Film „Uloupené Kosovo" můžete dnes dopoledne od 10 hodin zhlédnout v sále Městského kulturního střediska v Plané. Snímek nabízí nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Úmyslně totiž přináší alternativu většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany. Po projekci bude následovat beseda s režisérem filmu Václavem Dvořákem.

Plánský biograf připravil na odpoledne, od 16 hodin, pohádkové pásmo pro nejmenší „Hádanky za bonbon".

V klubu Paderewski v Karlových Varech vystoupí od 19:30 kapela s francouzsky znějícím názvem Voila. Tato ale ryze čeká formace nejprve hrála tradiční francouzské šansony. Později se rozhodla dát jim nový rozměr a známé písně tak dostaly novou tvář. Hudba skupiny Voila překvapuje lehkostí, vtipem i originalitou.

Muzeum Karlovy Vary pořádá přednášku s názvem "Zdeněk Burian a další průkopníci dobrodružství". Přednášející Vladimír Prokop je předním odborníkem na ilustrátory české dobrodružné literatury a autory rekonstrukcí pravěku, především pak na dílo Zdeňka Buriana. Slovem a obrazem představí i další vynikající ilustrátory, kterými byli například Bohumil Konečný, Gustav Krum či Jaromír Vraštil. Přednáška začíná v 17 hodin.

Další přednáška, tentokrát v prostorách Galerie umění v Chebu, představí klasika českého umění 19. století - realistu Karla Purkyněho, autora slavné Sovy sněžné. V galerijní kavárně bude od 17 hodin slovem provázet historik umění Adam Hnojil.

Spustit audio