Středeční kulturní tipy

5. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Koncertem nazvaným „Napříč generacemi" v Plzni pokračují „Smetanovské dny". Zazní skladby plzeňských autorů - Špírala, Karpíška, Pexidra, Slimáčka a dalších. Zpívat budou sopranistka Daniela Mandysová a altistka Romana Feiferlíková, doprovodí je mimo jiné klavíristé Maxim Averkijev a Štěpán Kos, cembalistka Alena Tichá a houslista Martin Kos. Zváni jste na 19. hodinu do Českého rozhlasu Plzeň.

„Divotvorný hrnec" dnes v rámci festivalu „Smetanovské dny" uvádí Komorní divadlo v Plzni od 19 hodin. Broadwayský muzikál pro české jeviště před lety upravili Jiří Voskovec a Jan Werich, v tehdejším Československu měl premiéru v březnu 1948 v obnoveném Osvobozeném divadle.

Inscenaci „Srpen v zemi indiánů" amerického dramatika Tracyho Lettse má v 19 hodin na programu Velké divadlo v Plzni. Cenami ověnčená temná komedie konfrontuje základní otázky vyspělé civilizace s prostou indiánskou filozofií. Pod režijním vedením Natálie Deákové ji nastudovali Monika Švábová, Apolena Veldová, Pavel Nečas a další.

„Hraběnka Marica" - na jednu z nejoblíbenějších a nejhranějších operet láká od 19:30 hodin Karlovarské městské divadlo. Příběh lásky hraběnky a správce jejího panství se odehrává v idylické rezidenci jedné balkánské říše, kde se zpívá a tančí čardáš. Do Karlových Varů operetu Emmericha Kálmána přiváží Severočeské divadlo.

Nemusíte dělat nic, abyste vzbudili touhu vás sprovodit ze světa. Možná stačí, když si nevidíte na špičku nosu. Nebo jste prostě úplně hloupí… Kriminální komedie Oldřišky Ciprové „Špička nosu" o tom, že ne všichni máme shůry dáno, vás pobaví v Divadle Dialog v Plzni - dnes od 19 hodin v podání Divadla MAEBH.

„Řeč andělů" - koncert, který potěší a pohladí po duši návštěvníky všech věkových kategorií, nabízí v 19:30 hodin Městské divadlo v Mariánských Lázních. Účinkuje Duo Angelorum ve složení Katarína Ševčíková a Vítězslava Pajerová, které interpretuje hudbu různých stylů, žánrů i období.

Další komentovanou prohlídku výstavy „Obrazy krásy a spásy. Gotika v jihozápadních Čechách" připravila Západočeská galerie v Plzni. Prohlídka je naplánována na 17. hodinu, průvodcem vám bude spoluautor expozice Jan Royt. „Obrazy krásy a spásy" najdete v plzeňských Masných krámech do 9. března.

Tradiční výstava děl členů Klubu výtvarníků z Mariánských Lázní je ode dneška k vidění v mariánskolázeňské Galerii Goethe. Potrvá do konce března.

Spustit audio