Středeční kulturní tipy

26. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Vivat Mozart!" - to je název koncertu, který se dnes v rámci festivalu „Smetanovské dny" koná v Měšťanské besedě v Plzni. Těšit se můžete na slavné árie z Mozartových oper v podání sólistky berlínské opery mezzosopranistky Jany Kurucové. Koncert v plzeňské Měšťanské besedě je naplánován na 19. hodinu.

„Perly swingu" nabídnou dnes v Karlovarském městském divadle Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Nejkrásnější swingové melodie 30. a 40. let zazní v divadle v Karlových Varech od 19:30.

Na operu Bohuslava Martinů „Voják a tanečnice" zve Velké divadlo v Plzni. Skladatel se ve své vůbec první opeře nechal inspirovat atmosférou revue, ale také operetou a jazzem. Budínovo libreto je plné humoru a inscenace v nastudování dirigenta Petra Kofroně a režiséra Tomáše Pilaře vhodná pro celou rodinu. Začátek představení je v 19 hodin.

„Freddie - The King of Queen" - nový taneční muzikál o životě a kariéře Freddieho Mercuryho uvádí Komorní divadlo v Plzni. Hudebně-taneční drama věnované vůdčí osobnosti skupiny Queen vytvořili libretista, choreograf a režisér Libor Vaculík, skladatel Petr Malásek a textař Václav Kopta a nastudoval plzeňský baletní soubor. Hlavní postavu ztvárňují zpěvák Michael Kluch a tanečník Richard Ševčík. V plzeňském Komorním divadle budete vítáni v 19 hodin.

A Komorní divadlo v Plzni v 19 hodin ještě jednou - do Divadla v Klubu můžete zamířit na „Enigmatické variace" francouzského dramatika Erica Emmanuela Schmidta. Účinkují Martin Stránský a Jan Maléř.

Drama Karola Sidona „Shapira" na dnešek připravilo Západočeské divadlo Cheb. Příběh vychází ze skutečných událostí: koncem 19. století propukl v Londýně skandál s takzvanými Shapirovými rukopisy. Po druhé světové válce se jediná přeživší Shapirova dcera snaží očistit jméno svého otce. S jakým výsledkem, uvidíte od 19 hodin v chebském divadle. Hlavní role hrají Radmila Urbanová a Tomáš Kolomazník.

„Dvanáct rozhněvaných mužů" přiváží do Mariánských Lázní Východočeské divadlo Pardubice. Vinen či nevinen? Soudní drama amerického autora Reginalda Roseho s Petrem Kostkou v jedné z hlavních rolí vás zaujme v 19:30 v mariánskolázeňském Městském divadle.

„Oáza smyslů" - komedii Reného Freunda z prostředí okrašlovací kliniky předvede v 19 hodin v Divadle Dialog v Plzni soubor Spodina. S jeho členy ji nazkoušel Jakub Zindulka.

Film Petra Nikolaeva „Příběh Kmotra" s Ondřejem Vetchým a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích promítá od 20 hodin Plánský biograf.

Dnes naposledy můžete navštívit expozici „Mirkovice číslo popisné 1 - chalupa, co pamatuje Žižku" ve Vlastivědném muzeu doktora Hostaše v Klatovech. U příležitosti ukončení výstavy se koná přednáška Libora Kodýdka, který vám od 18 hodin přímo v expozici povypráví o záchraně této roubenky, jednoho z nejstarších objektů lidové architektury v Česku.

Dějiny renesanční architektury vám dnes v Chebu přiblíží historik architektury a urbanismu Richard Biegel. Přijďte na 17. hodinu do kavárny chebské Galerie výtvarného umění.

Na téma „Čeljabinský meteor rok poté" bude dnes na radnici v Plzni hovořit Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově. Ten spolu s Pavlem Spurným vedl tým českých vědců, kteří určili a jako první vypočítali dráhu a hmotnost Čeljabinského meteoru. Přednáška proběhne od 19 hodin ve Velkém klubu plzeňské radnice.

Na „Ostrovy zrozené v ohni - Galapágy" vás zavede přednáška Petra Bořila, která se uskuteční od 17 hodin v Městské knihovně v Mariánských Lázních.

Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních rozezní od 19:30 koncert italského tenoristy Giancarla Ruggieriho. Zazní klasické písně, opereta i muzikál, písně z filmového plátna a neapolské písně.

Spustit audio