Středeční kulturní tipy

7. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Pětidenní festival humoru „Komedy fest" dnes začíná v Plzni. Těšit se můžete na humor v podání našich předních umělců a to v rámci komedií několika českých divadel, one man show a stand-up vystoupení. Úvodní inscenaci autorky Elaine Murphyové „Tři holky jako květ" přiváží Divadlo Na Fidlovačce - naplánována je od 20 hodin v plzeňské Měšťanské besedě.

Muzikál „Monty Python´s Spamalot" uvádí v 19 hodin Velké divadlo v Plzni. Komediální hit vypráví poněkud naruby obrácenou legendu o králi Artušovi. Kromě chytlavých melodií je představení prošpikované typicky montypythonovským svérázným humorem, sarkasmem a ironií.

Dostojevského „Hráče" nabízí Komorní divadlo v Plzni. Autor a režisér David Šiktanc zasadil děj do Karlových Varů. Zde se roztáčí nejenom nevyzpytatelná ruleta, ale i milostná posedlost a obchody na všechny způsoby. Role ztvárňují Petr Konáš, Martin Stránský, Andrea Černá a další - dnes od 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

Na swingový podvečer „Díky Ameriko!" jste zváni na Ostrůvek Kalikovského mlýna v Plzni. Akci pořádají Indians Czech Club a Big Band plzeňské konzervatoře. Zavzpomínat na květnové dny osvobození města Plzně v roce 1945 si s nimi můžete od 17 hodin.

„Antidiskotéku Jiřího Černého" věnovanou Haně a Petrovi Ulrychovým na dnešek přichystalo Občanské sdružení pro románský kostel v Potvorově na severním Plzeňsku. Se známým hudebním publicistou se můžete v potvorovském kostele svatého Mikuláše setkat v 19 hodin.

„Česká krajinomalba 19. století" - to je téma přednášky v Galerii výtvarného umění v Chebu. Stěžejní díla a autory uvedeného období vám přiblíží historik umění Adam Hnojil. Začátek přednášky v chebské galerii je v 17 hodin.

Kresby Jiřího Wintera Neprakty budou k vidění v Nepomuku. V 17 hodin se v nepomucké Malé galerii uskuteční vernisáž výstavy „Černí baroni se vracejí" spojená s přednáškou Daniely Pavlatové o životě a díle oblíbeného kreslíře a ilustrátora, jehož nedožité 90. narozeniny si letos připomínáme. Výstava potrvá do 22. června. Malá galerie v Nepomuku je přístupná denně od 9 do 17, o víkendech a svátcích do 15 hodin.

Výstavu „Jaro v alpinu" můžete ode dneška navštívit v zahradě gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni. Vítáni tam budete až do 16. května, vždy mezi 9. a 19. hodinou. V sobotu 17. května, poslední den konání akce, už bude otevřen pouze prodej rostlin. Po celou dobu výstavy je zájemcům k dispozici poradenská služba plzeňského Alpinum klubu.

Na slavnostní zahájení výstavy „Pichlavá krása - květy kaktusů nejen ve fotografii" láká Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích. Proběhne v 17 hodin v kapli svatého Ondřeje v areálu zámku Hradiště. Expozici snímků i živých rostlin tam najdete do 28. května. Blovické muzeum má od května novou otevírací dobu - zajít tam můžete od úterý do pátku vždy mezi 10. a 17. hodinou.

V Zanderově sále v karlovarských Císařských Lázních byla otevřena výstava o francouzských vlivech v českých lázních. Téměř po 70. letech se tak do Císařských lázní vrátily cvičící stroje mechanoterapie podle dr. Zandera, které zde byly až do roku 1945. Stroje byly zapůjčeny z francouzských lázní Vichy. Expozice je naprosto unikátní příležitostí opět vidět původní vybavení sálu s těmito stroji. Zanderův sál byl stavěn právě pro toto využití, a byl tak nejstarším fitness centrem u nás.

Karlovarská galerie umění představuje zajímavou a nepřehlédnutelnou tvorbu Oldřicha Tichého, výrazné osobnosti současné české malby. Vystavené obrazy staví na fragmentech, znacích, symbolech a jednoduchých kompozicích, ve kterých bývá zakódována krajina, historie, touhy, sny, víra i poznání Expozici můžete shlédnout už jen do 8. května

Městské divadlo v Mariánských Lázních nabízí výstavu prací tří plzeňských výtvarnic - Kristýny Slukové, Marty Sojkové a Barbory Roskovcové. Expozice dostala název „Plzeň blázní v lázních“ a prohlédnout si jí můžete až do 12. května.

Spustit audio