Středeční kulturní tipy

28. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Novou interaktivní výstavu věnovanou Regionálnímu technologickému institutu ve 12:30 slavnostně zahájí Techmania Science Center v Plzni. Expozice představí technické exponáty, jako jsou kinematické mechanismy, rozšířená realita nebo virtuální konstruování. V Techmanii bude k vidění také hybridní skříň metra. Regionální technologický institut je autonomní výzkumný ústav, který působí při Fakultě strojní Západočeské univerzity.

„Festival porozumění" pokračuje v Mariánských Lázních a okolí. Akce s více než desetiletou tradicí je příležitostí k vzájemnému setkávání lidí s handicapem a bez handicapu. Dnes má mimo jiné na programu vernisáž festivalové výstavy v Anglikánském kostele. Expozici v 17 hodin slavnostně otevře herečka Bára Štěpánová.

Inscenaci „Srpen v zemi indiánů" amerického dramatika Tracyho Lettse v 19 hodin uvádí Velké divadlo v Plzni. Temná komedie konfrontuje základní otázky vyspělé civilizace s prostou indiánskou filozofií.

„Divotvorný hrnec" na dnešek nachystalo plzeňské Komorní divadlo. Broadwayský muzikál v úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha vás tam pobaví od 19 hodin.

„A do pyžam!" - s brilantní komedií francouzského autora Marca Camolettiho v Karlových Varech hostuje pražské Divadlo Palace. Hlavní role ztvárňují Jiří Langmajer a David Suchařípa. V Karlovarském městském divadle budete vítáni v 19:30.

Představení „Matrix - Platonova jeskyně" na dnešek připravila Nová Akropolis v Plzni. Divadelní ztvárnění symbolů ze známého filmu a jejich provázání s tradičním mýtem vás čeká v Purkyňově ulici 12, sídle plzeňské Nové Akropolis, v 19 hodin.

Na téma „Tajemné kamenné kříže" bude v Mariánských Lázních přednášet Petr Bořil. Seznámí vás s kamennými kříži, křížovými kameny i kamennými stélami, které můžete spatřit v obcích, u cest i v neprostupných houštinách - dnes od 17 hodin v mariánskolázeňské Městské knihovně.

„Šaty dělaj´ pračlověka" - to je název interaktivní výstavy, kterou najdete v přízemí sokolovského zámku. Muzeum Sokolov ji pořádá ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy. Výstava vhodná i pro nevidomé návštěvníky potrvá do 22. června, přístupná je od středy do neděle od 9 do 17 hodin kromě hodinové polední pauzy.

„630 let Červeného Hrádku“ - to je název výstavy, kterou najdete v prostorách hasičské zbrojnice v Plzni-Červeném Hrádku. Expozice je sestavena z fotografií ze všech akcí tamního Sokola i hasičů a cenných historických snímků. Výstava v prostorách červenohrádecké hasičské zbrojnice potrvá do konce května a navštívit ji můžete denně, vždy v podvečer od 17 do 19 hodin. Vstup je zdarma.

Spustit audio