Středeční kulturní tipy

4. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Producenti" - úspěšný americký muzikál Mela Brookse a Thomase Meehana má dnes na programu Velké divadlo v Plzni. V New Yorku na konci 50. let se neúspěšný divadelní producent a jeho účetní snaží vydělat tímto fíglem: „Získáte od investorů milión dolarů, uvedete propadák za sto tisíc a zbytek si necháte." „Producenti" vás v plzeňském Velkém divadle pobaví od 19 hodin.

Hru „Tančírna" Hany Gregorové přiváží do Karlových Varů Divadlo Radka Brzobohatého. Představení nabité emocemi pojednává o mezilidských vztazích. Jeho součástí jsou desítky světově známých melodií. Hlavní role ztvárňují Ondřej Brzobohatý, Jan Révai, Petr Vágner a další. Začátek představení v Karlovarském městském divadle je v 19:30.

„Setkání s operetou" vás čeká v Městském divadle v Mariánských Lázních. Účinkovat budou sopranistka Anna Klamo, tenorista Juraj Nociar a Strauss trio. Zazní skladby Strausse, Kreislera, Lehára a dalších autorů. Na hudební procházku operetními melodiemi jste do mariánskolázeňského divadla zváni od 19:30.

Do světa provokativního umění, bohémského stylu života, ale také pevných morálních zásad, vás zavede dokument „Nikdy na kolenou", který dnes promítá kino Beseda v Plzni. Snímek je věnován plzeňskému akademickému malíři Jiřímu Kovaříkovi, který měl po roce 1968 zakázáno vystavovat. Po sametové revoluci se angažoval při zachování plzeňských památek a návrhu podoby památníku „Díky Ameriko". Projekce v plzeňské Besedě je naplánována od 18:30.

Úvodní přednášku cyklu „Filozofie a psychologie východu a západu" s podtitulem „Filozofie pro život" připravila Nová Akropolis v Plzni. Přednášky se budou konat vždy ve středu od 18 hodin.

Příznivci plzeňského hokeje budou vítáni v Muzeu Josefa Hyláka v Radnicích. Nově je tam k vidění výstava nazvaná „Modrobílé srdce - od návratu Martina Straky k mistrovskému titulu". Obdivovat nejcennější hokejové trofeje a další unikátní artefakty hokejových mistrů z roku 2013 můžete v radnickém muzeu až do konce srpna.

Na „Výstavu moderních panenek" typu Barbie a My Scene láká Lidový dům Blovice. Výstava potrvá do 6. června, otevřeno je denně od 10 do 17 hodin.

Pásmo pohádek pro děti „Naše Karkulka" dnes promítá Plánský biograf. Se svými ratolestmi zamiřte do kina v Plané od 16:30.

Kraslické hudební jaro na vás čeká v Městském domě kultury v Kraslicích. Vystoupí pěvecké sbory Dis Harmonie Kraslice, Gymsochoir Sokolov a Vivat Musica Kraslice. Hlavními hosty večera jsou zpěvačka Ewa Farna a Jan Steinsdörfer. Koncert začíná v 19 hodin.

Galerie výtvarného umění v Chebu připravila na 17. hodinu přednášku s názvem „Renesanční architektura v Itálii". Historik architektury a urbanismu Richard Biegel pokračuje v přednáškovém cyklu, zaměřeném na vrcholnou a pozdní italskou renesanční architekturu.

Pohádkové odpoledne čeká na děti od 16hodin v karlovarské hvězdárně Hůrky. Program, který je vhodný pro dětské návštěvníky od 5let, nabídne mimo jiné pozorování oblohy. V rámci programu můžete vyzkoušet i jiné, netradiční aktivity. Na své si přijdou i rodiče a prarodiče.

Spustit audio