Středeční kulturní tipy

11. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Krajský festival uměleckých projektů „Chebské dvorky" startuje v Chebu. Město se opět stane centrem setkání umělců a příznivců umění z Česka i zahraničí. Těšit se můžete na divadlo, film, hudbu i výtvarné umění. Svou tvorbu představí také nezávislí designeři a módní návrháři. To vše ode dneška do soboty 14. června na různých místech historického jádra Chebu. Slavnostní zahájení festivalu je naplánováno na 19. hodinu, podrobný program najdete na chebskedvorky.galerie4.cz.

Na první ze svých akcí láká také „Mezinárodní folklórní festival CIOFF® Plzeň". V Konstantinových Lázních proběhne „6. Folklorní večer". Vystoupí Jiskra 58 z Plzně a hosté z Černé Hory, Indonésie a Makedonie. Kdy a kde přesně? V 19 hodin v amfiteátru v lázeňském parku v Konstantinových Lázních.

Inscenaci „Unaveni sluncem" připravilo Velké divadlo v Plzni. Text vznikl podle úspěšného filmového scénáře, který adaptoval Peter Flannery. Pohodovou atmosféru v letním sídle plukovníka Rudé armády Kotova naruší příjezd tanků - a spolu s nimi návrat dávno ztraceného syna Míti. Tajemství z minulosti náhle otevírá nevyzpytatelnou budoucnost. Divadelní představení uvidíte od 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

„Jistě. Pane premiére" - nejúspěšnější britskou komedii posledního desetiletí přiváží do Karlových Varů Divadlo Bez zábradlí. Břitký humor autorské dvojice Jay/Lynn, nezadržitelný proud hlášek a salvy smíchu vás čekají v Karlovarském městském divadle od 19:30. Hrají Karel Heřmánek, Dana Morávková, Josef Carda a další.

„Velké operetní gala" nachystal Západočeský symfonický orchestr s dirigentem Františkem Drsem, koná se v Městském divadle v Mariánských Lázních. Uslyšíte ukázky z děl Johanna Strausse a Franze Lehára. Do mariánskolázeňského divadla zamiřte na 19. hodinu 30. minutu.

Koncertem „Kouzlo madrigalu" pokračuje dnes v Plzni „Cyklus historické hudby", který organizuje Sdružení Lochotínský pavilon. Krásu renesančních a barokních skladeb v podání brněnského vokálního souboru Societas incognitorum umocní atmosféra kaple svaté Barbory v plzeňském Muzeu církevního umění. Začátek je v 19 hodin.

Obdivovatelé osobnosti a díla Bohumila Hrabala jsou vítáni na prezentaci knihy „Hlučná samota. Sto let Bohumila Hrabala". Uskuteční se v přednáškovém sále „13" Západočeské galerie v Plzni a účast přislíbili editoři Petr Kotyk a Tomáš Pavlíček. Součástí akce bude četba ukázek z Hrabalova díla a projekce obrazových materiálů z knihy a z výstavy pořádané Památníkem národního písemnictví. Zváni jste na 16. hodinu.

„Muži, kteří nenávidí ženy" - napínavý thriller natočený podle bestselleru švédského spisovatele Stiega Larssona dnes nabízí festival „HRA.KU.LÉTO". Promítá se od 21:30 na Plovárně Hradiště v Plzni.

„Pivo, pivovary a hospody Radnic" jsou tématem výstavy, která je k vidění v Galerii U Kellerů v Radnicích na Rokycansku. V obrazech, dokumentech a historických artefaktech se tam můžete s dějinami radnického pivovarnictví seznámit do 13. července.

„Keramické inspirace 2" - to je výstava prací studentů Keramické školy z Horní Břízy, kterou si můžete prohlédnout v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Potrvá do neděle 15. června.

Galerie výtvarného umění v Chebu připravila od 17hodin v Muzeu Café doprovodnou přednášku k výstavě Karla Černého. Marcela Chmelařová představí mimořádné osudy Jaroslava Borovičky, který vedle Vincence Kramáře je asi nejvýznamnějším sběratelem moderního umění u nás.

Na Staré Radnici v Ostrově u Karlových Varů je v současnosti k vidění výstava obrazů výtvarníka Martina Chochela. A jak sám autor říká, není to přímo o přírodě, ale sám by je bez ní dohromady nedal. Expozice můžete navštívit do 20. června.

Spustit audio