Středeční kulturní tipy

18. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

30. ročníkem „Skupovy Plzně" žije metropole Plzeňského kraje. Na představení nejlepších českých loutkových a alternativních souborů můžete zajít ještě dnes a zítra. Přehlídka zahrnuje i zajímavý doprovodný program - dnes například nabízí koncert skupiny Mediterian od 21:30 na Dvoře Divadla Alfa, na který je vstup zdarma. Podrobnosti k festivalu jsou k dispozici na skupovaplzen.cz.

Muzikál „Monty Python´s Spamalot" uvádí v 19 hodin Velké divadlo v Plzni. Komediální hit vypráví poněkud naruby obrácenou legendu o králi Artušovi. Kromě chytlavých melodií je představení prošpikované typicky montypythonovským svérázným humorem, sarkasmem a ironií.

Inscenaci „Heslo morálka" francouzského spisovatele Erica Emmanuela Schmitta přiváží do Sokolova pražské Divadlo Palace. Hra popisuje bláznivý den osvícenského filozofa Diderota, během kterého je neustále vyrušován při svých pokusech v oblasti filozofie i milostných hrátek. Vítáni budete v 19 hodin v sokolovském Městském divadle.

S pohádkovým baletem Petra Iljiče Čajkovského „Šípková Růženka" hostuje v Karlových Varech plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla. Klasika spojená s moderní choreografií zaujme diváky bez rozdílu věku - zváni jste do Karlovarského městského divadla od 19:30.

„Galavečer operetních melodií a evergreenů" připravilo Městské divadlo Mariánské Lázně. V podání Komorního orchestru Nálady Petra Macka a sólistů zazní skladby Strausse, Lehára, Kálmána a dalších velikánů - od 19:30 v mariánskolázeňském divadle.

„Vivaldi in Bohemia" - to je název dnešního koncertu souboru Ensemble Inégal, který se uskuteční v Klatovech. Za krásnou hudbou zamiřte na 18. hodinu do jezuitského kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce. Vstupné je dobrovolné.

100 let od svého vzniku slaví Základní škola ve Starém Plzenci. Její „Slavnostní akademie" proběhne dnes od 18 hodin ve staroplzeneckém Lidovém domě.

„Skrytou krásu minerálů" můžete obdivovat v klášterním kostele Zvěstování Panny Marie v Ostrově. Místní sběratelé tam vystavují nejen minerály z Karlovarského kraje, ale také rudní minerály z bulharského Madanu. Součástí expozice jsou velkoformátové fotografie minerálů zapůjčené Hornickým muzeem v Příbrami a fotografie tajemného podzemí opuštěných dolů Jana Albrechta. Výstava v ostrovském klášterním kostele potrvá do konce tohoto týdne.

„Výstavu kaktusů a sukulentů" můžete ještě dnes navštívit v Plzni. Najdete ji na Anglickém nábřeží na terase pod Komerční bankou od 9 do 17 hodin.

Karlovarský klub Paderewski od 19:30 osvěží svým vystoupením kapela Yellow Siesters. Ženská vokální skupina, která svým zpěvem prochází napříč hudebními žánry. Yellou Siesters jsou zvukovými iluzionistkami. Ve svých autorských písních experimentují s hlasem a hledají originální způsoby vyjádření melodie a rytmu.

Galerie výtvarného umění v Chebu připravila na 17. hodinu v galerijní kavárně přednášku Richarda Biegela. Historik architektury a urbanismu završí svůj cyklus přednášek o renesanční architektuře v Itálii. Tématem posledního dílu bude geniální Michelangelo Buonarroti.

Spustit audio