Středeční kulturní tipy

25. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Inscenaci „Unaveni sluncem" má na programu Velké divadlo v Plzni. Text vznikl podle úspěšného filmového scénáře, který adaptoval Peter Flannery. Pohodovou atmosféru v letním sídle plukovníka Rudé armády Kotova naruší příjezd tanků - a spolu s nimi návrat dávno ztraceného syna Míti. Tajemství z minulosti náhle otevírá nevyzpytatelnou budoucnost - v 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

Představení „Matrix - Platonova jeskyně" připravila Nová Akropolis v Plzni. Divadelní ztvárnění námětu známého filmu a jeho provázání s tradičním mýtem vás čeká v Purkyňově ulici 12, sídle plzeňské Nové Akropolis, od 19 hodin.

Kalliopé Trio Prague vystoupí na koncertu Klubu přátel hudby v Sušici. Zazní skladby Beethovena, Blocha, Suka a Šostakoviče. Zváni jste do Smetanova sálu sušického gymnázia v 19:30.

„To nejlepší z Čech" v podání krojované kapely Krajanka nabízí Městské divadlo Mariánské Lázně. Pražská dechová kapela Václava Hlaváčka patří mezi špičkové orchestry Čech a Moravy, v repertoáru má jak lidové písničky, tak dixi a tradicionály. V mariánskolázeňském divadle si ji můžete poslechnout od 19:30.

S Ivou Hüttnerovou se můžete setkat v Muzeu v Karlových Varech. Beseda s oblíbenou herečkou a malířkou je doprovodnou akcí k aktuální výstavě „Obrázky", kterou v muzeu najdete do konce tohoto týdne. O svých karlovarských hereckých začátcích i malířské inspiraci ve „starých dobrých časech" vám Iva Hüttnerová povypráví od 17 hodin.

Výstava „Kočky" bude v 17 hodin slavnostně zahájena v Galerii Špejchar Ve Dvoře ve Spáleném Poříčí. Expozice je sestavena z prací výtvarníků různých národností, kteří se zapojili do stejnojmenného mezinárodního projektu. Ten během letošních prázdnin představí dvojvýstava na jižním Plzeňsku - druhá vernisáž je naplánována na čtvrtek 26. 6. v 17. hodin v nepomucké Malé galerii. Obě výstavy, ve Spáleném Poříčí i v Nepomuku, budou probíhat paralelně po celý červenec a srpen.

S „Plzeňskou Škodovkou v proměnách času" se můžete seznámit v Centru Olympia Plzeň. Výstava vás zavede do časů, kdy byl strojírenský závod Škoda největším zaměstnavatelem v regionu a ovlivňoval rozvoj nejen města Plzně, ale také českého průmyslu. Někdejší slávu Škodovky si lze v plzeňské Olympii oživit v paměti ještě do pátku 27. června.

I v letošním roce bude k vidění v posledním červnovém a prvním červencovém týdnu v Městské galerii Karlovy Vary výstava „Karlovarští výtvarníci“. Svá díla zde vystaví asi dvacet profesionálních výtvarníků z karlovarského regionu. Návštěvníci galerie tak mají možnost si prohlédnout a zakoupit obrazy a kresby například Petra Strnada, Jiřího Šika, Františka Tumpacha, Václava Balšána, Jana Samce nebo Lenky Sárové Malíské, Slavnostní zahájení expozice je v galerii na Staré Louce plánované v 17 hodin. Výstava samotná potrvá do 11. července.

Interaktivní galerie Becherova vila v Karlových Varech představuje novou výstavu nazvanou "Bambus". Expozice prezentuje výsledky workshopu pod vedením akademického sochaře Aleše Hnízdila. Výtvarné dílny se zúčastnili čtyři mladí čeští a čtyři němečtí autoři. Jejich práce jsou vytvořeny právě z bambusu. Akce je součástí česko-německého projektu Kultura-město-trvání. Výstavu můžete navštívit už jen do 26. června.

Spustit audio