Studenti zdravotnických škol pomáhají v nemocnicích, některé obory jsou ale bez praxe

Také studenti středních zdravotnických škol v Plzeňském kraji pomáhají v době koronavirvé pandemie v nemocnicích. V případě oboru praktická sestra je to možné i při 5. stupni PES. Takové studentky fungují skoro tak, jako jejich dostudované kolegyně. Studenti jiných oborů jsou už ale skoro rok bez praxe.

„Chodili jsme jednou týdně na tři hodiny do laboratoře a vyzkoušeli jsme si takové základy jako vážení na analytických vahách, filtraci, přípravu roztoků,“ popsala budoucí laboratorní asistentka Eva Chovancová ze Střední zdravotnické školy v Plzni. Tato škola má 710 studentů, 98 z nich pracuje v krajských nemocnicích nebo ve Fakultní nemocnici v Plzni. Někteří pracují na covidových jednotkách, jiný na odběrných místech.

Praktická výuka chybí

Pomáhá zhruba jedna třetina budoucích zdravotních sester. Studenti oboru masér, asistent zubního technika nebo laboratorní asistent ovšem žádnou praxi nemají. Potřebují školní laboratoře. A ty jsou zavřené.

„Praktická výuka je nahrazena formou laboratorních prací, seminárních prací, kazuistik a dlouhodobých samostatných úkolů, ty reflektuje naše odborná vyučující,“ vysvětlila Radka Felcmanová ze Střední zdravotnické školy. Problém je ale podle ní s plánováním maturitních zkoušek. „Podle vývoje situace a možnosti realizovat praxi budeme uvažovat o složení maturitních otázek a případné redukci témat,“ uvedla.

Studenti pracují v mnoha krajských nemocnicích

I Vyšší odborná zdravotnická škola v Plzni vyslala do nemocnic 90 dobrovolníků. Jsou to především studenti oborů diplomovaný záchranář, diplomovaná sestra a diplomovaná dětská sestra. Pracují hlavně v nemocnicích Plzeňského kraje, nebo v nemocnicích podle místa bydliště, třeba ve Stodě nebo v Domažlicích, ale také v nemocnicích Karlovarského a Středočeského kraje,“ vyjmenovala zástupkyně ředitelky Jiřina Uhrová.

V krajských nemocnicích pomáhají studenti dalších škol nebo fakult. „Vzhledem k lokaci našich nemocnic jsou to především studenti Středních zdravotnických škol v Klatovech a Domažlicích, ošetřovatelky z odborné školy v Plané i medici z lékařské fakulty. Tito studenti dlouhodobě chodili na brigádu i před pandemií. Někteří začali pracovat během první vlny na jaře a už v nemocnicích na brigádě zůstali,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio