Suď až co uvidíš!

2. prosinec 2008
Publicistika

Poslední fejeton o stálé platnosti starých přísloví v tomto roce nabízí Jindra Klímová.

Tohle latinské přísloví teď potřebujeme slyšet častěji. Nová krajská zastupitelstva se svými hejtmany se teprve rozhlížejí po terénu, orientují se v situaci, ještě neměla možnost udělat ani první kroky - a už aby se proti mnohému bránila. Už se na ně útočí pro to či ono, protože rozruch je přece něco, v čem si rochníme a bez čeho bychom ani nemohli být. Jediný hodný je v téhle situaci stát. Ten to má totiž nařízeno zákonem. Chudá státní pokladna dala politickým stranám za každého zvoleného senátora 900 tisíc a za každého nového krajského zastupitele po 250 tisících. Když si uvědomíte, že se v republice volilo třináct krajských zastupitelstev, je to do začátku dáreček pěkných pár desítek milionů. Aby se ti - předpokládejme, že rozumní - zvolení lidé mezi sebou dohodli co a jak udělat k rozvoji krajů. S vědomím, že věčné hádky a střety zdržují a škodí. Můj oblíbený básník Jiří Žáček charakterizoval člověka jako nepochopitelného tvora, který kupodivu "když chce jít nahoru, leze do strany". Pravda, něco na tom je, že jsme všichni na jedné lodi, ale přece jen - všichni se nevejdou na palubu. Já bych k tomu řekla, že šťastní jsou ti, kdo se naučili hrát na basu, protože lepší je tvrdit muziku, než pravdu. Československá a česká historie nás učí, že tlačit politiku příliš doleva, je katastrofa. A pasírovat ji mermomocí silou doprava, se také ukázalo nestravitelné. Teď se kvůli tomu topí ve stranickém rozpadu ODS, lidovci i zelení, kteří si programově slíbili věrnou koalici na parlamentní úrovni, kde vznikají zákony. V krajích se ty vzešlé zákony budou uskutečňovat v praxi. V krajích nejde o vládu, jak si teď kdekdo navykl módně říkat, ale o službu. A výsledky voleb napověděly, jak mají být rozloženy rozhodovací hlasy. Vítězové voleb mají samozřejmě převahu. Tak zatím nemluvme nadnesenými slovy o zradě stranických programů, půjde-li o dílčí otázky, třeba o poplatky v nemocnicích. Ani premiér Mirek Topolánek se nesmířil s tím, že právě ty byly jedním z důvodů prohraných voleb pro jeho stranu.. Rozhořčeně řekl: "Kroky některých krajských reprezentací v době, kdy se mluví o modrých kořenech, jsou téměř protisměrné!" Vzletné řeči o programu a idejích se najednou střetly s pragmatismem. Některé krajské organizace mění názory na dílčí otázky a ti výš jim to vyčítají jako hřích nad hříchy. Nechce se jim přiznat, že politika má mnoho společného s tenisem v tom, že moc a moc záleží na podání. Takže si nechme kritiku a ošklíbání - koho že si kde přizvali ke spolupráci na později. Jak jsem řekla v úvodu podle latinského přísloví: "Suď až co uvidíš!" Má totiž stejnou váhu moudrosti ještě jiné, a to říká, že "dobrý protivník je nejlepším spojencem".

Logo

Soutěž o nejbarevnější krajské uskupení by zřejmě vyhráli Severočeši. Naopak jednobarevnou vládu bude mít Vysočina. V Moravskoslezském kraji se strhla ostrá hádka mezi zástupci Konfederace politických vězňů a Mladých konzervativců se sociálními demokraty kvůli tomu, že umožnili na krajské úrovni spolupráci s komunisty. Na Karlovarsku bude nový hejtman Josef Novotný také řídit sestavu ČSSD, KSČM a Doktorů. V Jihočeském i v Jihomoravském kraji naopak bude v koalici ČSSD s ODS, i když jsme mnohokrát slyšeli, že táhne-li spřežení hot a čehý, vůz se nepohne. Třeba to budoucí hejtmani Jiří Zimola a Michal Hašek ukočírují. Středočeský hejtman David Rath ještě nezačal uskutečňovat své plány, a už má proti svému zastupitelstvu dokonce organizovaný šik starostů, členů ODS. A Plzeňsko? Má jedinou hejtmanku v celé republice, Miladu Emmerovou. ČSSD tu získala 19 mandátů, ODS 14, KSČM 9 a Koalice pro Plzeňský kraj 3. Takže skladba nových zastupitelstev krajů je přepestrá. Snad jen zbývá popřát jim, ať se jim nikdy nestane, jak říká jedno rozumné úsloví, aby se "veřejný zájem neshodoval se zájmem veřejnosti."

Logo

A to je, milí rozhlasoví posluchači, poslední fejeton o platnosti starých přísloví v tomto roce. Snad někdy na slyšenou v tom roce příštím.

autor: Jindra Klímová
Spustit audio