Sušice a sirky už spolu neladí

15. říjen 2008
Tento pořad

Nejen sběratelé velice dobře vědí, že zápalky mají ve svém rodné listu v rubrice místo narození Sušice. První zápalku z bílého fosforu tam vyrobil truhlářský tovaryš Vojtěch Scheinost už koncem 40. let 19. století. Položil tak základ společnosti, kterou dnes znají lidé téměř na celém světě. Sušické Solo, jediný výrobce zápalek v Česku, přestane posledního prosince vyrábět a propustí 55 ze současných 83 lidí. Více Monika Zettlová.

Sušické Solo se přetransformuje v obchodní firmu s 30 pracovníky. Výroba sirek v ČR je dlouhodobě ztrátová. Zařízení podnik převede do levnějších asijských zemí, zřejmě do Indie, která je největším exportérem zápalek světa. Důvodem ukončení výroby je extrémně nepříznivý vývoj kurzu koruny a vysoké výrobní náklady

Jak uvedl ředitel Věroslav Puchinger, hlavně vinou kurzu, ale i poklesu spotřeby zápalek v Evropě i ve světě ztrácí podnik každý měsíc významné finanční prostředky.Navíc letos se výrazně zdražilo osikové dřevo, papírová lepenka, chemikálie, energie a mzdy. Nárůsty nemohly být eliminovány produktivitou, úsporami nákladů ani zvýšením cen zápalek.

Logo

Do konce října by lidé měli dostat výpovědi. Všichni obdrží tříměsíční odstupné. Podle vývoje dosavadních jednání by měli najít uplatnění u dřevařských firem v regionu. Jde o Solodoor, který patří do stejného holdingu, a působí přímo v areálu Sola; a dále o chanovický HAAS Fertigbau, výrobce dřevěných prvků a domků.

Technologie je solidní, podnik trvale investoval. Uvažuje se proto o jejím převodu do jiných zemí. Solo by mělo trvale kontrolu na výrobou i nad 170 let starou ochrannou známkou s obrazem nůžek, jednou z nejznámějších a nejcennějších v ČR.

autor: čer
Spustit audio