Svatopluk Holec: O vodě

20. září 2012
Publicistika

Zdá se vám voda banální téma? Zahrádkářům, které v parném létě postihují zákazy zalévání, asi ne. Ale jinak je pro většinu populace, která žije v dosahu vodovodu, voda stejně málo atraktivní, jako sůl pro krále z pohádky. Svatopluk Holec vyslovuje jiný názor.

Je to už hezkých pár let co jsem se smál, když v časopisu Mladý svět vyšla fotografie lahví s pitnou vodou dováženou ze Skandinávie do tehdejší Spolkové republiky Německo. Dnes vím: smál jsem se předčasně a hloupě!

Už se školy si snad každý pamatujeme, že bez vody není života. Celkové množství vody na zeměkouli se asi nemění - kam by se také ztratila? Rozložení vody na zemském povrchu se ale mění. Hladiny moří v důsledku roztávání polárních ledovců každoročně stoupají. Některé malé ostrovní státy mohou časem úplně zaniknout. V jezerech naopak voda vysychá. Například v jezeře Turkana mezi Etiopií a Keňou klesá hladina každoročně o 30 centimetrů. Hřbitovem lodí je dnes nazýváno Aralské moře, které ovšem vyschlo proto, že jeho přítoky byly odvedeny na zalévání bavlněných plantáží.

Voda. Ilustrační foto

Patrně přestává platit tak zvané třetinové pravidlo, podle kterého se třetina dešťové vody vypaří, třetina vsákne do půdy a třetina odteče. Stále častější jsou splavné deště, kdy odteče bez užitku víc než třetina spadlé vody. Hladina spodních vod klesá. Některé studny vysýchají, v jiných v důsledku různých chemických aplikací voda přestává být pitnou. Pryč jsou také ty doby, kdy většina obcí nepotřebovala čističku stále většího množství odpadních vod a vodovod byl vzácností. Nebývali jsme také zvyklí pátrat po informaci, jestli se v tom kterém rybníku ještě můžeme bez ohrožení zdraví koupat nebo poslouchat zprávy o různých stupních povodňové pohotovosti - o stále častějších povodních nemluvě. Milovníci katastrofických scénářů dokonce předpovídají, že budoucí války budou válkami o přístup k vodě. A je pravdou, že jsou země, kde získat nezávadnou pitnou vodu není jednoduché.

Takových problémů okolo vody je skutečně spousta. Pokud se o nich chcete fundovaně dozvědět víc, upozorňuji, že tuto sobotu, neděli a pondělí čil i 22. až 24. září v kláštěře v Plasích probíhá výstava hub doprovázená velkou expozicí právě o vodě a vodním hospodářství.

Logo

A pokud se tam nedostanete, uvědomme si alespoň jedno. Čím dál tím větší díl vody, kterou denně v domácnostech spotřebováváme, není tak říkajíc od pramene, ale z přehrad a z vody vyčištěné čističkami. Takže voda nás asi bude stát stále víc a víc peněz. Když už jsme se mnozí naučili třídit odpad, zkusme také šetřit vodu. Není a nebude zadarmo! Mimochodem: nekape vám náhodou kohoutek u vodovodu ?

autor: Svatopluk Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.