Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

O tento pokrm se vedou spory, zda pochází z české, nebo z rakouské kuchyně. Podle mého, jde o pokrm ryze český, který nechyběl a ani dodnes nechybí na žádném jídelním lístku restaurací. Ať již v restauracích vyšší cenové skupiny, či v obyčejných hospodách. Neexistuje jedna jediná chuť tohoto pokrmu, každý kuchař v něm má svůj osobitý podpis.

Suroviny na omáčku:

1 kg zadního hovězího masa

100 g slaniny

70 g sádla

300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

2 cibule

1 lžička cukru

1 lžíce plnotučné hořčice

10 kuliček pepře

10 kuliček nového koření

2 bobkové listy

špetka tymiánu

mletý pepř

sůl

vývar

citrónová šťáva

cukr

Suroviny na zahuštění:

300 ml kysané smetany

250 ml sladké smetany

3 lžíce hladké mouky

Suroviny na ozdobení:

citrón

brusinkový kompot

Postup:

Odblaněné, omyté a osušené maso po vlákně slaninou prošpikujeme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.

V kastrolu rozpálíme sádlo a zpěníme v něm drobně nakrájenou cibuli. Přidáme hořčici, cukr a zamícháme.

Do tohoto základu vložíme maso a ze všech stran ho krátce opečeme.

Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu, veškeré koření, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou zvolna dusíme do změknutí.

Během dušení maso několikrát obrátíme a je-li potřeba, podlijeme vývarem. Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme, zeleninu propasírujeme a vrátíme do kastrolu. Zavaříme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku.

Na mírném ohni povaříme asi 5 minut.

Podle chuti přidáme citrónovou šťávu, cukr a sůl.

Maso nakrájíme a vrátíme do omáčky. Před podáváním ozdobíme plátkem citrónu a brusinkovým kompotem.

Doporučená příloha: kynutý nebo houskový knedlík.

Doba přípravy 40 minut.

Doba vaření: 1,5–2 hodiny.