Svítek se švestkovou omáčkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na svítek:

  • 5 vajec
  • 500 ml mléka
  • 8 lžic hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce másla


Suroviny na omáčku:

  • 1 kg švestek
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce rumu
  • trochu mleté skořice
  • cukr podle chuti
  • citrónová šťáva i kůra

Postup:

Vejce, mléko, mouku a sůl rozšleháme a vlijeme na pekáč, ve kterém jsme rozpálili máslo. Pečeme prudce ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Svítek se krásně nafoukne a různě se zkroutí. Neobracíme, pečeme pouze z jedné strany. Upečený přendáme na mísu a polijeme švestkovou omáčkou.

Příprava omáčky:
Vypeckované švestky podlijeme vodou a rozvaříme je. Je – li směs příliš řídká, trochu ji odvaříme, aby zhoustla. Na závěr osladíme a ochutíme skořicí, rumem, citrónovou šťávou i kůrou.

Celková doba přípravy: cca 50 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.