Svítek se švestkovou omáčkou
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na svítek:
- 5 vajec
- 500 ml mléka
- 8 lžic hrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžíce másla
Suroviny na omáčku:
- 1 kg švestek
- 100 ml vody
- 1 lžíce rumu
- trochu mleté skořice
- cukr podle chuti
- citrónová šťáva i kůra
Postup:
Vejce, mléko, mouku a sůl rozšleháme a vlijeme na pekáč, ve kterém jsme rozpálili máslo. Pečeme prudce ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Svítek se krásně nafoukne a různě se zkroutí. Neobracíme, pečeme pouze z jedné strany. Upečený přendáme na mísu a polijeme švestkovou omáčkou.
Příprava omáčky:
Vypeckované švestky podlijeme vodou a rozvaříme je. Je – li směs příliš řídká, trochu ji odvaříme, aby zhoustla. Na závěr osladíme a ochutíme skořicí, rumem, citrónovou šťávou i kůrou.
Celková doba přípravy: cca 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.