Svojšín chystá projekty k proměně obce

15. leden 2008
Tento pořad

Dva projekty, které by měly změnit charakter obce, se letos chystá připravit Svojšín na Tachovsku. Na oba se pokusí získat peníze z evropských zdrojů. Práce chce zahájit v roce 2009. První projekt počítá s rekonstrukcí jádra obce, druhý s dokončením odkanalizování v lokalitě Nad nádražím, která představuje asi 40 procent obydlené plochy Svojšína.

Starosta Karel Petráň konstatoval, že v letošním roce radnice investuje z rozpočtu maximálně 500.000 korun do menších úprav, jako jsou dostavba části sportoviště na hřišti, rekonstrukce chodníků u školy či parkoviště před místními bytovkami. Zároveň chce připravit podklady pro rekonstrukci návsi a odkanalizování. Příprava projektů totiž umožní zažádat o dotace.

Proměnu návsi odhaduje starosta na deset milionů korun. První návrh studie už je hotov, v únoru se uskuteční veřejné projednání. Radnice lidem předloží několik variant úprav, mohou se k nim vyjádřit. Nejdůležitější je vyřešit odvodnění celé plochy náměstí, které je kompletně zaasfaltované. Asfalt brání vsakování vody a to při prudších deštích působí problémy obyvatelům spodní části návsi. Porézní dlažba by měla vyřešit problém s odvodněním.

Logo

Nová dlažba by také měla korespondovat s historickou atmosférou návsi, kterou určuje v horní části její dominanta - zámek s kostelem a nedávno zrekonstruovaná historická kašna. Součástí projektu jsou i parkové úpravy, vytvoření oddechového prostoru, více zeleně. O tři miliony Kč na kompletní revitalizaci zámeckého parku už radnice požádala.

Odkanalizování zbývajících 40 procent domácností chce Svojšín sladit s přestavbou místního přejezdu a podjezdu, která je součástí stavebních úprav v rámci optimalizace na železniční trati Plzeň-Cheb. Termín je zatím stanoven na jaro 2009.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio