Také nevyužité byty v nádražních budovách slouží lidem prchajícím před válkou na Ukrajině

28. březen 2022 17:39, aktualizováno

Lidé utíkající před válkou na Ukrajině mají v Plzeňském kraji dostatek možností, kde najít ubytování. Nabízí ho města, organizace i dobrovolníci. Několik bytů nabídla i Správa železnic. Ten v Horažďovicích je přímo na vlakovém nádraží.

Byt na horažďovickém nádraží má rozlohu téměř 150 metrů čtverečních. Budoucí nájemníci v něm najdou nejen vybavení, ale třeba i hračky pro děti.

„Část vybavení jsme získali od našich zaměstnanců. Nafotili nábytek, který jim přebývá a je schopen dalšího využití. Na základě aktuálních potřeb vždy ten byt dovybavíme. Byt má čtyři místnosti. Jedná se o jednu společnou obytnou a tři samostatné pokoje. Původně jsme ho chtěli využít pro komerční nájem. V prvním kole ho vždy nabízíme našim zaměstnancům. Nicméně zájem nebyl, a tak jsme ho nabídli ke komerčním účelům. Tím že přišla uprchlická vlna, jsme ho z nabídky stáhli a upřednostnili jsme pomoc uprchlíkům,“ vysvětlil ředitel oblastního ředitelství Správy železnic Radek Makovec.

Kromě bytu v Horažďovicích nabízí Správa železnic v Plzeňském kraji lidem prchajícím před válkou na Ukrajině ještě další dva byty. „Jeden byt podobného charakteru, ale ne tak velký, je v Pačejově, kde je rovněž rekonstruovaná budova a stejně tak je tomu v Plasích. V obou bytech je možné ubytovat vždy po čtyřech lidech,“ popsala mluvčí Radka Pistoriusová.

Většina uprchlíků pouze projíždí

Problém s nedostatkem ubytovacích míst pro ukrajinské uprchlíky zatím Plzeňský kraj nemá. Drtivá většina z nich totiž regionem jen projíždí. Podle údajů tu ze všech registrovaných zůstane přibližně sedm procent. Dostatečná je i nabídka volných ubytovacích kapacit. „Jde většinou o ubytovny a penziony. Majitelé samostatných bytů pravděpodobně čekali na rozhodnutí vlády o stanovení výše a délky příspěvku. Snažíme se proto využít především ubytovací kapacity státu, měst a obcí. Kraj převzal a samozřejmě také provozuje ubytovnu v Čechově ulici v Plzni, která má kapacitu 247 míst a v tuto chvíli je zaplněna zhruba z poloviny,“ řekla mluvčí hejtmanství Eva Mertlová.

Samotné město Plzeň vyčlenilo ze svého bytového fondu pro uprchlíky z Ukrajiny deset bytů. Dalších zhruba třicet nabídla Západočeská univerzita. „Poskytla volná místa na vysokoškolských kolejích. Využívají je rodinní příslušníci našich studentů a mladí lidé, kteří mají zájem o studium na Západočeské univerzitě,“ doplnila mluvčí ZČU Šárka Stará.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související