Tento model krovu sloužil jako vstupenka do tesařského cechu

20. březen 2022
Poklady minulosti

Jako mistrovská zkouška při vstupu do cechu tesařů na konci 18. století sloužil model krovu střechy komplikovaného tvaru, který můžete dodnes obdivovat v Plasích na severu Plzeňska.

„Jedná se o model krovu dvojité mansardy. Je to jeden z nejstarších modelů a předmětů tady u nás. Nejsme si zcela jisti, jestli došlo i k realizaci krovu, ale s velkou pravděpodobností zůstalo pouze u modelu,“ uvedl kurátor sbírek stavitelství Centra stavitelského dědictví Národního technického muzea Plasy Jakub Chaloupka.

Model krovu zhotovil v roce 1790 Václav Fridrich Pfanner. „Tehdy mladý 24 letý adept na tesařského mistra zkoušku ke vstupu do cechu úspěšně složil a stal se řádným stavitelem. Zanedlouho poté však zemřel. Zřejmě po něm zbyl pouze tento model,“ řekl Chaloupka.

Popis modelu krovu mansardové střechy si můžete poslechnout v reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.