Těstovinový salát

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Velmi dobrý salát, vhodný pro letní dny. Je osvěžující a jeho příprava nedá moc práce. I když sníme velkou porci, nemusíme mít výčitky svědomí, že bychom přibrali nějaké to deko navíc. Naopak.

Suroviny na šest porcí:

350 g těstovin

100 g šunky (šunku můžeme nahradit tuňákem ve vlastní šťávě nebo v oleji) 

100 g tvrdého sýra

3 menší různobarevné papriky

1 malý pórek

150 g sterilované kukuřice

1 lžíce majonézy

1 lžíce kvalitního oleje

1 lžíce bílého jogurtu

mletý pepř

sůl

na ozdobení: např. bylinky, olivy, plátky natvrdo uvařených vajec, …

Postup:

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Potom je slijeme a necháme dobře okapat. Okapané pokapeme olejem a promícháme.

Papriky rozřízneme, zbavíme je stopek a jadérek, opláchneme a osušíme.

V míse promícháme majonézu a bílý jogurt. Přidáme nadrobno nakrájenou šunku a sýr, sterilovanou kukuřici, na tenké nudličky nakrájené papriky, na tenká kolečka nakrájený pórek a okapané těstoviny. Vše opatrně promícháme, podle chuti osolíme a opeříme.

Salát podáváme vychlazený, ozdobený olivami, bylinkami, plátky natvrdo uvařených vajec apod.

Příprava tohoto salátu vám potrvá maximálně 50 minut.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.