Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Ara Fest, Klatovská pouť, Hudba pod hradem nebo Hádkovi v lochotínském amfiteátru

7. červenec 2022

Tento víkend žijí Klatovy folklorním festivalem a poutí. Pokračuje Divadelní léto pod plzeňským nebem a proběhne také festival Ara Fest. Zváni jste i do lochotínského amfiteátru na novou českou komedii Hádkovi.

Ara Fest

Ara Fest

V Plzni začíná třídenní multižánrový festival romské kultury Ara Fest. Festival zahájí divadelní představení Dajori / Maminka, které se odehraje ve čtvrtek v Divadle Dialog. V pátek 8. července je na programu vernisáž výstavy nazvané Jak to vidím já. Autorem je mladý romský umělec Maxim Muchow. V pátek večer v Zach's Pubu vystoupí Reality Squad - trojice vynikajících pražských muzikantů a zpěváků Milan Kroka, Tibor Žida a Radek Sivák. Celý Ara Fest zakončí sobotní open air koncert, který začne v 16 hodin U Branky.

Mezinárodní folklorní festival Klatovy 2022

Loňský ročník festivalu se nekonal, ale ten letošní to všem milovníkům folkloru vynahradí. Do Klatov přijede třeba Cimbálová muzika České filharmonie, vtipná slovenská taneční skupina Všetečníci, dětský folklorní soubor Dratvárik nebo karlovarský soubor písní a tanců Dyleň. Chybět samozřejmě nebudou ani domácí: klatovské soubory Šumava a Šumavánek nebo Konrádyho dudácká muzika. Festival se koná ve dnech 7. - 10. července, vstup je zdarma a více informací najdete na www.mffklatovy.cz.

Klatovská pouť 

Klatovská pouť

Město Klatovy pořádá tradiční pouť, v níž kromě pouťových atrakcí nebude chybět ani staročeský jarmark a průvod s obrazem Panny Marie Klatovské. Těšit se můžete na výstavu karafiátů, jejichž specifická odrůda se pěstuje v Klatovech již přes 200 let, řemeslný jarmark, pouťové atrakce a další. Budou otevřené nejznámější památky města Černá věž, katakomby, barokní lékárna u Bílého jednorožce, muzeum, Pavilon skla a další. V sobotu v 9:00 zahraje dechová kapela Úhlavanka, v neděli ve stejný čas Skalanka a v 15 hodin Inflagranti a Josef Vojtek.

Barokní klášterní slavnost Tachov

Muzeum Českého lesa v Tachově zve v pátek 8. července na hravé odpoledne do areálu bývalého františkánského kláštera. Pro děti je připravena barokně laděná veršovaná hledačka, pohádka, tvořivé dílny, fotokoutek a střelba z kuše, pro dospělé pak komentované prohlídky varhan, open air výstava o díle regionálního barokního tvůrce Eliáše Dollhopfa nebo neotřelá přednáška o barokních ohňostrojích přímo od jejich tvůrce. A spolu se souborem Alla Danza Brno se můžete večer naučit dokonce barokní tanec. Začátek akce je v 16 hodin. Více informací na www.zapadoceskebaroko.cz.

Hudba pod hradem

V zahradě pod Chodským hradem v domažlicích zahrají v pátek 8. července od 18 hodin Malina Brothers a od 20 hodin Hudba Praha Band. V sobotu 9. července vystoupí od 18 hodin Jamair se skvělou Irenou Budweiserovou a ve 20 hodin začne koncert Vojty Nedvěda se skupinou Tie Break.

Hádkovi

V lochotínském amfiteátru proběhne v sobotu 9. července slavnostní předpremiéra komedie Vojtěcha Moravce Hádkovi. Předpremiéra bude spojená s doprovodným programem včetně setkání s tvůrci. Brány amfiteátru se otevřou v 19:30, od půl deváté se můžete těšit na bohatý program a filmová komedie začne ve 22 hodin.

Dva bratři se svými manželkami se potkávají v bytě svého dědy, který je v nemocnici a jeho stav není dobrý. Bráchové jsou každý jiný, ale mají se rádi, zato jejich manželky se nesnášejí. A navíc ve vzduchu visí dědictví po dědečkovi...

Koncert v Jízdárně Světce

V rámci XX. ročníku letního hudebního festivalu Dveře jízdárny dokořán 2022 vystoupí v neděli 10. července 2022 v 15 hodin soubor Plaisirs de Musique. Barokní hudební program doprovodí svým tancem v dobových kostýmech Lenka Horalová.

Čtěte také

Plaisirs de Musique je soubor (flétna, loutna, gamba) specializující se na autentickou interpretaci hudby starších stylových období. Projekty souboru jsou realizovány pod uměleckým vedením Jana Čižmáře ve spolupráci s odborníky z oblasti historického tance a divadla. Lenka Horalová je členka brněnského souboru Filigrán. Baroknímu tanci se věnuje pod hlavičkou Alla Danza Brno. Absolvovala semináře na vyhlášené Akademie ve francouzském Sablé-sur-Sarthe. V r. 2015 se podílela na projektu Bach 15 francouzské choreografky Béatrice Massin.

Divadelní léto pod plzeňským nebem

15. ročník Divadelního léta pod plzeňským nebem pokračuje. Na scéně na náměstí Míru se také v neděli 10. července hraje představení Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho o lidumilovi, který se málem stane několikanásobným vrahem. Režisér Šimon Dominik obsadil do titulní role Zvonka Burkeho Dianu Tonikovou, paní Outěchovou hraje Milan Šteindler, Svatavu Klára Kuchinková, Tichého Marek Mikulášek nebo Kryštof Dvořáček a Václava Michal Štěrba. Začátek představení je v 21 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio