Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Čokoláda, masopustní veselí nebo cestovatelský festival

24. únor 2022

Tento víkend je opět ve znamení mnoha masopustních průvodů. Na své si přijdou milovníci čokolády a cestování. Zveme vás i na novou výstavu, věnovanou komiksu.

Dejte si čokoládu

Od pátku do neděle 25. - 27. února se v OC Olympia v Plzni - Černicích koná Čokoládový festival. Těšit se můžete na výstavu o historii čokolády, soutěže, kuchařské show a stánkový prodej nejrůznějších druhů čokolády. Vstup je zdarma. V pátek je Čokoládový festival otevřen od 14 do 18, v sobotu od 10 do 18, v neděli od 10 do 17 hodin. Pokud chcete ochutnat čokoládové pivo, čokoládový kebab nebo ovoce s čokoládou zajděte se podívat.

Bolevecký masopust

Selský statek u Matoušů v Plzni-Bolevci zve v sobotu 26. února na masopust. Obnovená tradice na Bolevci přinese nejen průvod masek, ale také tradiční jarmark, zabijačkové občerstvení nebo dětské dílny. Vše bude prolnuto tradicemi a zvyky, které se s tímto obdobím pojí. Selský dvůr se otevře v 9:30. Během odpoledne vystoupí pěvecký sbor Jiřičky a Soubor písní a tanců Jiskra. Probíhat budou také komentované prohlídky obytného stavení selského dvora, a to každou celou hodinu od 11:00 do 15:00 hodin.

Kolem světa

V Měšťanské besedě začíná v sobotu 26. února ve 13 hodin festival Kolem světa. Cestovatelé a fotografové představí své nejzajímavější cestovatelské zážitky ze svých expedic formou komentovaných projekcí a přednášek.

Program festivalu:

13:00 Martin Úbl: Stezka Českem
14:30 Jiří Soural: Azorské ostrovy s foťákem a dronem
16:00 Lukáš Socha: S dronem kolem světa
17:30 Pavel Svoboda: Íránské dobrodružství
19:00 Karel Wolf: Tanzanie a Zanzibar
20:30 Ruda Švaříček: Etiopie

Nedílnou součástí festivalu je doprovodný program v předsálí, kde se bude podávat tradiční jídlo, návštěvníci si budou moci zakoupit tradiční asijské výrobky, shlédnout tance z indonéských ostrovů Jáva, Bali, Kalimantan, Sumba a Sumatra v originálních kostýmech v podání česko-indonéského tanečního souboru Kintari. Účastí na festivalu Kolem světa přispějete na rozvojové projekty v Indonésii organizace Kintari foundation o.s.

Masopust s Mladinou

Tradiční masopust, který pořádá plzeňský lidový soubor Mladina vyrazí z Kopeckého sadů v Plzni v sobotu 26. února v 16 hodin. Cestou z historického jádra města projde až do areálu Plzeňského Prazdroje, kde proběhne pohřbívání Masopustu.

Vyhánění zimy

Vyhánění zimy

Každoroční rozpustilé vyhánění zimy začne v neděli 27. února ve 14 hodin před 7. základní školou na Vinicích. Odtud se maškarní průvod vydá do ZOO na statek Lüftnerka. Tady se uskuteční nelítostný souboj mezi Zimomilci a Jaromilci. Další zastávka bude u Kalikovského mlýna, kde vzplane a pro jistotu bude ještě utopen symbol zimy – Morana.

Velké veselí pak vypukne kolem 16. hodiny na náměstí poté, co bude zima uložena pro jistotu do rakve a uzamčena v městské šatlavě. Jaromil XIII. tak bude moci s čistým svědomím oznámit představiteli města, že zima byla z plzeňské kotliny definitivně vyhnána. Odpolední program uzavře oblíbené soutěžní pojídání masopustních koblih Plzeňský koblížek na pivovarském voze taženém koňmi.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související