Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Festival BLIK BLIK, otevřená Vodárna Plzeň, první farmářský trh

23. březen 2023

Tento víkend je nabídka opravdu pestrá. Festival BLIK BLIK, Vynášení Morany nebo Den oevřených dveří v plzeňské vodárně, Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Plzeňský festival světla

Festival BLIK BLIK provede návštěvníky 14 instalacemi mezi Plzeňským Prazdrojem a DEPO2015 podél řeky Radbuzy. Hlavním motivem festivalu je Městská džungle nebo také Urban Jungle. V pátek a v sobotu se ředstaví se umělci z ČR a dalších 5 zemí (Itálie, Maďarsko, Nizozemí, Slovensko, Arménie).

Festival BLIK BLIK

Jednou z hlavních instalací je Živý les Kateřiny Blahutové v Plzeňském Prazdroji, kde mohou návštěvníci rozzářit 7 obřích nafukovacích objektů a zároveň přispět na dobrou věc. V pivovaru je také umístěna jedna ze dvou interiérových instalací. Bude zpřístupněna reprezentativní budova ředitelství. V ní maďarské uskupení Visual Fenyszóró rozhýbá desítku upravených meotarů. Druhá placená instalace je umístěna v Autobusové hale DEPO2015. Je jí obří interaktivní hra Netykavky od českého umělce INITI. Další instalace budou k vidění podél Radbuzy. Pod mostem u Jána bude malá party zóna a především interaktivní videomapping nizozemské skupiny AlexP. Na druhé straně Náplavky na Radbuze zase tajuplné dílo slovenských Ausgang Studio Parasite. Mezi Železničním mostem a Mostem Milénia se představí lasermappingová show od LasermanCZ. Podrobnosti najdete zde.

Festival Jeden svět

Jaká je cena bezpečí? Přesně takovou otázku si klade letošní ročník festivalu Jeden svět, který se v Plzni běží do 26. března. Program najdete zde. Převážná většina projekcí se odehrává v kulturním centru Moving Station.

Farmářské trhy

V sobotu 25. března se letos poprvé konají Plzeňské farmářské trhy. Zhruba padesát prodejců toho nejlepšího jídla, jaké produkují farmy, pekařství či uzenářství nabídne své pochoutky plzeňské veřejnosti. Trhy začínají v 8 a končí ve 12 hodin. Tradičně se na trzích prodává čerstvé pečivo, uzeniny, zelenina, mléčné výrobky, pivo, víno, ryby čerstvé i uzené a další jídlo špičkové kvality.

Velikonoční jarmark

Na náměstí Augustina Němejce v Nepomuku proběhne v sobotu 25. března od 8 do 12 hodin velikonoční jarmark a farmářský trh. V Městském muzeu a galerii Nepomuk navíc ve stejném čase uvidíte ukázky zdobení kraslic a Divadélko KOS zahraje pohádku Čípak je to vajíčko? Prohlédnout si můžete i výstavu obrazů Jany Havlíkové – Lidový realismus. Zelenohorská pošta nabídne od 9 do 12 hodin Nepomucké kuchařinky. Program je zaměřen na potraviny, výpěstky a výrobky pocházející z regionu jihozápadních Čech, ale i Evropy a světa. Bude také možno zakoupit rukodělné výrobky a velikonoční výzdobu.

Den otevřených dveří ve Vodárně Plzeň

VODÁRNA PLZEŇ zve už tradičně Plzeňany v sobotu 25. března 2023 od 10 do 16 hodin hodin na Den otevřených dveří. Pořádá jej u příležitosti Světového dne vody.

Den otevřených dveří

Podíváte se do dvou největších provozů – úpravny vody na Homolce a ČOV Plzeň v Jateční ulici. V obou provozech přivítáme zájemce při komentovaných prohlídkách, registrujte se na https://registrace.vodarna.cz/. Prohlídky začínají v 10 hodin. V Malostranské ulici je připraven zejména pro malé návštěvníky bohatý program. Vodní stezka, laboratoř slizu, výroba placek, malování na obličej, skákací hrad, kino, fotokoutek a také ohniště s možností opéct si špekáček. Společnost Čistá Plzeň přiveze k prohlédnutí popelářský vůz. Městská policie Plzeň přijede už tradičně se skákacím hradem a připraví si pro děti výchovný program o bezpečnosti na silnicích i mimo ně.

Jarní pochod do Arboreta Sofronka

Oddělení pro práci s veřejností a lesní pedagogiku Správy veřejného statku města Plzně zve na jarní pochod do Arboreta Sofronka a rekreační oblasti Boleveckých rybníků. Akce se koná v sobotu 25. března od 10 hodin.

Jarní pochod

Trasa pochodu je zpestřena zastávkami, které zaujmou hlavně děti. Pochod bude již tradičně zakončen táborákem s možností opečení donesených špekáčků. Děti za účast na pochodu obdrží pamětní list. Před zahájením pochodu bude v místě startu v 10 hodin pokřtěna zcela nová publikace o borovicích s názvem Sbírka světového sortimentu druhů rodu Pinus. Křtu se zúčastní oba autoři, tedy Jan Kaňák, který napsal text, a Jitka Rauchová, která se postarala o grafickou úpravu knihy. Pro zájemce bude po křtu následovat komentovaná prohlídka naučné stezky o borovicích s odborným výkladem Jana Kaňáka, který vedení výzkumného pracoviště v roce 1986 převzal po svém otci.

Vítání jara v Plzni

Před hlavní budovou Západočeského muzea v Plzni proběhne 26. března, tedy o páté neděli postní, zvané smrtné, vynášení Morany. V 10 hodin se odsud vydá průvod směrem k soutoku Mže a Radbuzy, a na místě bude loutka Morany vhozena do Berounky. Následně se pak průvod vydá zpět s „létem“ do Plzně. Pokud máte svoji vlastní Moranu, můžete ji přinést také s sebou. Pokud vlastníte lidový kroj z Plzně či Plzeňska a již dlouho jste neměli příležitost si ho obléci, přijďte v kroji.

Smrtná neděle v Tachově

V Tachově proběhne již tradičně vynášení Morany do Mže mezi 14. a 16. hodinou. V muzeu budou také probíhat velikonočně zaměřené výtvarné dílny a ochutnáte tradiční postní jídlo pučálku.

Od Muchy až na věž kostela

Město Rokycany letos zahájí turistickou sezonu v neděli 26. března a to první komentovanou prohlídkou radnice včetně originálu obrazu Alfonse Muchy, kostela Panny Marie Sněžné s možností vystoupání na ochoz věže ve výšce 29 metrů. Na závěr budou moci účastníci nahlédnout do interiéru Fitzovy hrobky. Sraz zájemců je v 15 hodin v průjezdu radnice. Komentovaná prohlídka je zdarma, jen je nutná registrace buď přes e-mail na adresu adriana.jarosova@rokycany.cz, nebo na telefonu 371 706 104.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.