Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Festivaly Jeden svět a BLIK BLIK, otevřená Vodárna Plzeň

Tento víkend můžete zajít na některou z projekcí festivalu Jeden svět, Plzeň rozsvítí festival BLIK BLIK, náměstí Republiky zaplnil velikonoční trh a v sobotu se otevírá Vodárna Plzeň. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

BLIK BLIK

BLIK BLIK 2023

Plzeňský festival světla BLIK BLIK se koná 22. a 23. března. Tématem jsou PRAMENY. Trasa festivalu vede podél Mže a Radbuzy, díky kyvadlové dopravě mohou návštěvníci dojet až k OC Olympia, kde budou 3 instalace. Celkem se mohou návštěvníci těšit na 14 světelných děl dostupných zdarma, výstavu i workshop. Na Mži se například vzedme obří vodní stěna. Prameny představí ve své instalaci výtvarník ATI Sphere. Jeho Interaktivní lesní paralela k lidskému internetu nadchne především děti. Pro návštěvníky jsou připraveny také instalace interiérové, vstup na ně je zpoplatněn. Dvě z nich bude hostit DEPO2015.

Jeden svět

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět proběhne v Plzni od 22. do 28. března na 3 místech (Moving Station, Knihovna města Plzně, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara). Zahájení se koná v pátek 22. března v Moving Station. Součástí bude snímek Tady Havel, slyšíte mě? Od 22 hodin vystoupí kapela Tony Rocky Horror Vinyl Show. Festival nabídne celkem 25 dokumentů, 6 snímků ve virtuální realitě, debaty s hosty nebo krátké filmy pro děti. Nově jsou do programu zařazeny i 4 hrané filmy o lidských právech.

Velikonoční trhy v Plzni

Plzeň ožila velikonočními trhy. Potrvají do pondělí 1. dubna. Na náměstí Republiky najdete desítky stánků, nechybí občerstvení a doprovodný hudební program. Trh je otevřen od 9 do 18 hodin.

Den otevřených dveří Vodárny Plzeň

VODÁRNA PLZEŇ a.s. pořádá 23. března od 10 do 16 hodin Den otevřených dveří. Kromě komentovaných prohlídek ve vodárenských areálech, jste zváni na speciální procházky Po stopách staré vody v centru Plzně. Otevřena bude Úpravna vody na Homolce a Čistírna odpadních vod v Jateční ulici. V hlavní administrativní budově v Malostranské ulici si děti projdou koloběh vody s maskotem Bonifácem, navštíví laboratoř a budou plnit úkoly na vodní stezce. Chybět nebude popelářské auto Čisté Plzně a také dobrovolní hasiči z Radobyčic.

Velikonoce v muzeu

Zveme vás do Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech na jarní akci Velikonoce v muzeu a velikonoční jarmark před muzeem, která se uskuteční v sobotu 23. března od 9 do 17 hodin ve spolupráci s Městem Rokycany. Návštěvníky čeká zdobení kraslic a perníčků, pletení pomlázek, pečení jidášů, tvorba vizovického pečiva, práce v keramické dílničce a další.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související