Tipy na víkend v Plzeňském kraji: modelová železnice, Pattonovo muzeum nebo fotbal

Tento víkend můžete vidět nádhernou modelovou železnici v Přešticích. Zveme vás také do muzea Patton Memorial Pilsen nebo po zimní přestávce na Viktorku.

V muzeu Patton Memorial Pilsen najdete například předmět, který váží 435 kilogramů a je to nejtěžší exponát, který je zde vystaven. Návštěvníci tady najdou třeba protitankový zátaras nebo různé části vozidel a letadel. Otevřeno je od středy do neděle od 9 do 16 hodin. Muzeum sídlí v budově Kulturního domu Peklo, v Pobřežní ulici.

Prázdninové svezení s mašinkami

Modelová železnice

V Domě historie Přešticka je vystavené kolejiště amatérského modeláře Josefa Němečka z Přeštic. Uvidíte digitálně ovládané soupravy provozované na české železnici. Kolejiště ve velikosti TT, v měřítku 1:120 je zde instalované do 13. února 2022. Otevřeno je od úterý do pátku v časech 9-12 a 13-17, o víkendu od 14 do 17 hodin.

Noční prohlídky zámku Zbiroh

Přijďte ve večerních hodinách prožít příběh majitelů hradu Zbiroh od Přemysla Otakara II. přes Karla IV., Rudolfa II. či Krále železnic Henryho Bethela von Strousberga až po šlechtický rod Colloredo – Mannsfeldů. Dozvíte se též spoustu zajímavostí o Templářských rytířích a prohlédnete si dobově laděné salonky.

Zámek Zbiroh

Z překrásného Muchova sálu se jako mávnutím kouzelného proutku přemístíte na hradní nádvoří, na kterém vás ohromí nejstarší samostatně stojící hlásná věž v Čechách, která zde po staletí stojí jako věrný sluha hradu. Na tomto magickém místě pocítíte nejen dávnou historii středověku, ale užasnete i při pohledu do zdánlivě nekonečné hlubiny hradní studny. Na samotný závěr se vydáte do nejkrásnější části hradu – barokní kaple Nanebevzetí Panny Marie. Usednete v lavicích a pokocháte se nádhernými nástěnnými malbami, třemi oltáři a vyslechnete při tom historii tohoto zvláštního místa. Termíny prohlídek jsou 4.2., 11.2., 18.2. a 25.2. vždy od 18 hodin. Rezervace na e-mailu: pokladna@zbiroh.com nebo na telefonu: 602 527 632.

Florbal

Chybějí čtyři kola do konce základní části Divize a florbalisté plzeňské Slavie přivítají soupeře z Dačic. Utkání FBŠ SLAVIA Fat Pipe Plzeň - TJ Centropen Dačice se hraje v sobotu 5. února od 18 hodin.

Fotbal

Začíná jarní část fotbalové ligy. FC Viktoria Plzeň přivítá na svém stadionu ve Štruncových sadech v neděli 6. února 2022 Hradec Králové. Utkání 20. kola startuje v 18 hodin hodin. Pravidla pro vstup do Doosan arény najdete zde.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související