Tipy na víkend v Plzeňském kraji: romský festival, Ivan Mládek i divadlo na zámku

8. červenec 2021

Tradiční festival Hudba pod hradem hostí v Domažlicích skupiny Laura a její tygři nebo Ivana Mládka a jeho Banjo Band. Na zámek Manětín přijíždí Zdeněk Troška a na Kozlu se odehraje Strašidlo cantervillské.

Letní barokní festival

Muzeum Českého lesa v Tachově zve na páteční(9.7.) Barokní klášterní slavnost. Připraveno je loutkové představení pro děti, komentované prohlídky a přednáška. Ve 20:30 začne v kostel sv. Maří Magdaleny a sv. Alžběty varhanní koncert a ve 22 hodin čeká návštěvníky barokní ohňostroj.

V Plzni běží 5. ročník multižánrového festivalu romské kultury ARA FEST 2021. V pátek 9. července se program festivalu odehraje v Rokycanech. V 17 hodin na Masarykově náměstí vystoupí skupina Kale. Ta v 90. letech vyjela z malého západočeského města, aby v čele se svou proslulou frontmankou Věrou Bílou dobyla světová pódia a získala mezinárodní renomé. Návštěvníci festivalu se v Rokycanech dočkají také proslulého romského akordeonisty Mária Biháriho, který vystoupí se svou kapelou Bachtale Apsa a se svým tradičním hostem herečkou Bárou Hrzánovou. Vystoupí zde také taneční soubor L´ol´i ruža. Závěrečný koncert letošního Ara Festu se odehraje v sobotu 10.7. v Plzni, již tradičně v prostoru U Branky. Odstartuje v 16 hodin a jeho hlavní hvězdou bude skupina Gipsy Brothers zpěváka Davida Krause. Vedle něj tu vystoupí také slovenská Gitana, Roman Zorba Band, Lomnické čháve nebo Funky Brothers. Zpestřením bude performance rappera Filipa Šenkiho, jehož nejnovější skladba reflektuje nedávnou tragickou událost v Teplicích.

Hudba pod hradem

Na tradičním prázdninovém multižánrovém hudebním festivalu v Domažlicích se letos představí Ivan Mládek se skupinou Banjo Band(9.7., 20 hodin), z Pardubic přijedou trojnásobní držitelé ceny Porta, skupina Marien(10.7., 19 hodin), kteří patří k nejvýraznějším tvářím nastupující generace žánru folkové, country a trampské hudby, a krotitelka Laura nám přijede ukázat, jestli má i po dlouhém období bez koncertů stále pod kontrolou všechny své tygry. Černé kalhoty a funky drive, černé brýle a punková naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance, bílé košile a rocková energie – to jsou Laura a její tygři(10.7., 20:30), kteří v sobotu večer program festivalu uzavřou.

Čtěte také

Jedinečné setkání s významnou osobností české kinematografie a milovníkem pohádek Zdeňkem Troškou se koná v sobotu 10. července na manětínském zámku. Začátek je v 19 hodin. Své pouto ke zdejšímu kraji získal Zdeněk Troška především při natáčení pohádky Zakleté pírko, kde natáčel jak v zámeckých interiérech a francouzské zahradě, tak i na manětínském náměstí, v kostele sv. Jiří v Lukové či nedaleko obce Žihle.

Divadlo na zámku

Na zámku Kozel můžete v neděli 11. července vidět představení Strašidlo cantervillské. Divadelní komedie pod širým nebem začíná ve 20:30, v hlavních rolích uvidíte Martina Zounara nebo Báru Štěpánovou.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.