Tipy na víkend v Plzeňském kraji: rozsvícení vánočních stromů, adventní prohlídky na Švihově, zdobení věnců v zoo

24. listopad 2022

Tento víkend je ve znamení rozsvěcení vánočních stromů po celém kraji. Začínají adventní jarmarky a koncerty. Do zoo jste zváni na výrobu adventních věnců. Podívejte se na naše další tipy.

Adventní trh na náměstí

Adventní trhy na náměstí Republiky v Plzni začaly a potrvají do 23. prosince. Trhy jsou otevřeny od 10 do 20 hodin a na každý den je připraven doprovodný kulturní program. V 17 a 18 hodin se také setkáte s plzeňským ponocným.

Program na tento víkend:
25. 11. Petr Kolář – 16,17 a 18 hodin
26. 11. Prsten – 13 hodin, So Fine – 17, 18 a 19 hodin
27. 11. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu – 18 hodin

Vánoční strom v Novém divadle

V pátek 25. listopadu se slavnostně rozsvítí vánoční stromek v Novém divadle v Plzni. Vystoupí Dětský pěvecký sbor Kajetán s pásmem českých koled a Baletní škola z ukázkou vánočního představení Louskáček. Muzikálové studio vás svým hudebně tanečním vystoupením přesvědčí, že Každý slaví Vánoce a Divadelní dramatická dílna zase příležitosti využije k uspořádání Konkurzu na čerta. Program u stromečku začne ve foyer Nové scény v 17 hodin a vstup je zdarma.

Zdobení věnců v zoo

Adventní program na statku Lüftnerka v Zoologické a botanické zahradě města Plzně začíná v sobotu 26. listopadu ve 14 hodin. A to tradičně adventní tvůrčí dílnou u plápolajícího krbu ve staročeské hospodě. Příchozí budou mít možnost za poplatek 100 korun si nazdobit adventní věnec, který je bude provázet po čtyři předvánoční týdny. Korpus, svíčky a dekorační přírodniny budou ve velkém výběru připraveny.

Vánoční řemeslný jarmark

Vánoční řemeslný jarmark

Základní umělecká škola Jindřicha Jindřicha v Domažlicích hostí v sobotu 26. listopadu od 9 do 16 hodin tradiční adventní jarmark plný voňavých perníčků, šikovných lidí, řemesel a krásné atmosféry. Ve 13 hodin bude pokřtěna nová kniha Tajemství perníčků od chodské perníkářky Ludmily Fliegelové.

Adventní prohlídky hradu Švihov

Na adventní a vánoční období připravuj hrad Šviho zimní prohlídky hradu. Bude možné navštívit upravený prohlídkový okruh Hrad a také výstavu Za tajemstvím Popelčina střevíčku. Prohlídky se budou konat každou adventní sobotu 26.11., 3.12., 10.12., 17.12. a také mezi svátky od 27.12. do 30.12. vždy od 10:00 do 14:00 hodin.

Poštování

Poštování

Přijďte v sobotu 26. listopadu v 18 hodin na Poštování, setkání při hudbě a hovorech do Staré pošty v Klenčí pod Čerchovem. Zažijete vzpomínkový večer na klenečské mužské pěvecké duo Alberta Švece a Oldřicha Heindla. Účinkují Konrádyho dudácká muzika, pěvecký sbor Haltravan a ženský pěvecký sbor Canzonetta.

Vánoční jarmark na zámku Kněžice

V neděli 27. listopadu vás na nádvoří zámku čeká od 15 hodin středověká hudba v podání skupina ELTHIN a dílnička pro děti – vánoční ozdoby z papíru. V 17 hodin začne výuka renesančního tance.

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí

V neděli 27. listopadu se rozsvítí vánoční strom na náměstí Republiky v Plzni. Program začíná v 16 hodin, moderuje Stanislav Jurík.

16:00 Pěvecký sbor 16. ZŠ a MŠ Plzeň
16:20 soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla
17:10 pěvecký sbor Javořičky a Plzeňský dětský sbor
17:50 sváteční slovo plzeňského biskupa a primátora města Plzně
18:00 rozsvícení vánočního stromu
18:05 Kamila Nývltová

YOLO

Adventní koncert v Horšovském Týně

V neděli 27. listopadu zahraje v Erbovním sále zámku Horšovský Týn smyčcové kvarteto YOLO. Těšit se můžete na skladby od legendární skupiny Queen. Začátek je v 17 hodin.

Vánoční výstava na Kozlu

Na zámku Kozel můžete vidět od neděle 27. listopadu výstavu Papírové betlémy a vánoční zvyky. Výstavu historických i současných papírových betlémů v zámecké jízdárně doplňují ukázky vánočních zvyků i přehlídka různých způsobů zdobení stromečků. Výstava bude otevřena do 13. ledna.

Koncert Janka Ledeckého

Na vánoční turné se vydaů Janek Ledecký s kapelou. V neděli 27. listopadu od 19 hodin vystoupí v kulturním domě Klatovy. K sváteční atmosféře přispěje i M. Nostitz Quartet a doposud největší světelný park, s jakým kdy zpěvák na koncerty vyrazil.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související