Tipy na víkend v Plzeňském kraji: skleníky botanické zahrady, Kaiser&Lábus nebo Božena Němcová

20. leden 2022

Tento víkend můžete vidět hned několik zajímavých výstav v Plzni i mimo ni. A k prohlídce láká botanická zahrada, kde jsou v plném květu některé australské rostliny.

Archeologická výstava

Muzeum Josefa Hyláka v Radnicích zahajuje novou výstavu Počátky archeologie na Radnicku a Rokycansku. Vernisáž proběhne v pátek 21. ledna 2022 v 16:30 a otevřena bude do 18. dubna. Nejstarší zprávy o archeologických nálezech v západních Čechách pocházejí už z počátku 14. století. Tehdy byla v Plzni nalezena zlatá mince. Ještě v barokním období byly nálezy pokládány spíše za kuriozitu, jako například zlaté pruty rostoucí ze země nedaleko Horšovského Týna. Až mnohem později začali učenci chápat pravý význam vykopávaných starožitností a začali je soustavně vyhledávat, zkoumat a chránit. Výstava je věnována období 14. – 19. století, kdy se archeologie proměňuje z romantické záliby ve skutečnou vědu.

80. výročí židovských transportů

Plzeň si připomíná události spojené s transporty plzeňských Židů a osudy některých židovských rodin. Vidět můžete rozsáhlou výstavu s názvem Čas zapomnění, a to na několika místech Plzně. Venkovní panely jsou umístěny na náměstí Republiky, ve Smetanových a Štruncových sadech. Největší část výstavy je pak k vidění v mázhauzu radnice. Výstava přibližuje osudy Židů, kteří byli transportováni z Plzně do Terezína, na základě historických dokumentů a fotografií.

Čtěte také

Několik vzpomínkových projektů připravila také Židovská obec Plzeň. Pietní shromáždění jako připomínka lednových transportů se koná v neděli 23. ledna od 13 hodin ve Staré synagoze. Ve stejný den zde bude zahájen i výstavní projekt NAVZDORY, který představí snímky Radovana Kodery. Nafotil potomky těch, kteří holocaust přežili. Výstava potrvá do konce dubna.

Žena za pultem 2

Je volební víkend. Jiřina, prodavačka v malém koloniálu, věří, že to konečně dopadne a komunisté vyhrají. Již dlouho se učí, jak se řeknou čínsky rohlíky a vlašák, protože chce stačit čínským obchodníkům, kteří přijdou, až se rozjede obchod s východem. Číňané nezklamou, ti nejsou jako Rusové. Tentokrát to všechno vyjde a její syn Kája udělá hereckou kariéru, bude novým Vladimírem Brabcem. Hanka, která nakupuje u Jiřiny makrobiotickou stravu, se jí vysmívá. Komunisti nikdy nevyhrají a Jiřina je bláhová. Ale není náhodou naivní spíš Hanka, když věří, že s ní její stokilový muž Pepa drží dietu…? Odpověď na tuto otázku najdeme až na jevišti. Ve čtyřech rolích excelují Oldřich Kaiser s Jiřím Lábusem. Legendární představení můžete vidět v neděli 23. ledna od 19 hodin ve velkém sále Měšťanské besedy v Plzni.

Naše paní Božena Němcová

Naše paní Božena Němcová

V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích v sakristii kaple svatého Ondřeje je nově otevřena výstava s názvem Naše paní Božena Němcová II. Byla vytvořena u příležitosti připomenutí 160. výročí úmrtí významné české spisovatelky.

Tentokrát se autoři zaměřili na spolupráci Boženy Němcové s hrabětem Hanušem Kolovratem Krakovským, tehdejším majitelem hradišťského zámku a panství.

Skleníky botanické zahrady kvetou

Na jižní polokouli je léto a mnoho rostlin je v plném květu. Aby se i návštěvníci Zoologické a botanické zahrady města Plzně mohli pokochat jejich krásou, jsou letos poprvé vystaveny rozkvetlé rostliny Austrálie, Chile či Nového Zélandu ve skleníku Svět sucha. S mnoha těmito druhy se lze setkat v letní sezóně ve venkovních expozicích. Zimu však tráví ve vytápěných zásobních sklenících.

Slizoplod

Tento týden záhon září v odstínech žluté. Australské akácie, včetně národní rostliny Acacia pycnantha, jsou předlohou i pro australské národní barvy, žlutou a zelenou. Dále uvidíte oranžové plody slizoplodu, které pojídají nejen Aboriginci. Určitě vás uchvátí i rostliny otužilého kultivaru jerlínu s velkými žlutými květy. A už se můžete těšit na variace odstínů růžové a červené. Poupata australských nitkokvětů a grevilejí se rozvinou každým dnem.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio