Titul Gentleman silnic má další dva nositele

1. srpen 2017

Gentlemanem silnic se stává ten, kdo osobně přispěje k záchraně života nebo jiným způsobem pomůže ostatním při závažné dopravní nehodě. Cílem ocenění je motivovat motoristy k tomu, aby si pomáhali, nebyli k sobě lhostejní a všímali si svého okolí.

Titul Gentleman silnic dnes převzali na Krajském ředitelství policie v Plzni manželé Kotýkovi, kteří ve Starém Plzenci loni zachránili život mladému motorkáři. Tehdy Kotýkovi a jejich dcera Julie jeli zrovna na návštěvu, když zahlédli u železničního viaduktu motorku. Vypadala jako zaparkovaná, ale Zuzaně Kotýkové se zdálo, že u ní leží člověk. Pro jistotu se tedy otočili a na místo se vrátili.

„Motorkář nebyl nejdříve vidět a já si myslel, že má helmu jen pověšenou na zrcátku, jak to motorkáři dělají. Ono to tak ale nebylo. Helmu měl upnutou na hlavě, visel za ní a škrtil se. Vzal jsem telefon a volal záchranku. Žena se snažila motorkáře vyprostit, ale přilbu nešlo sundat,“ popsal Martin Kotýk.

Po chvíli si pan Kotýk vzpomněl, že v autě vozí nůž. Rozhodl se ho použít a přeříznout popruh v přilbě. Jenže se k němu nemohl dostat a měl strach, že zraněnému ještě víc ublíží. Motorkář ale po chvíli úplně přestal dýchat a tak už to bylo buď anebo. Naštěstí se popruh přeříznout podařilo a mladík začal po chvíli znovu dýchat. Potom už přijeli záchranáři a mladého muže odvezli do nemocnice.

Zachránil mu život a potom nabídl i práci

Devatenáctiletý Dominik sice přišel o slezinu, ale žije. S rodiči pak přijel ke svým zachráncům na návštěvu a spojil s nimi svůj život na stálo. „Dozvěděli jsme se, co studuje za školu a vzhledem k oboru, který navštěvoval, jsem mu nabídl i práci. Jsem majitelem bezpečnostní služby, kde máme své vlastní techniky a elektrotechniky. On nabídku přijal a pracuje u nás dodnes a jsme skoro v denním kontaktu,“ řekl Martin Kotýk.

Oceněn manželé Kotýkovi

Ten už jedno ocenění převzal i od hejtmana Plzeňského kraje. Kromě pamětní medaile to bylo i deset tisíc korun, které vzal a dal Zdravotnické záchranné službě Plzeňského kraje. Ta za peníze pořídila dva ambuvaky, které pomáhají zachránit život právě zraněným se zástavou dechu.

Činu Kotýkových si cenní náměstek krajského ředitele policie pro vnější službu Vratislav Hubka: „Ne každý by to udělal. Z denní praxe známe případy, kdy při příjezdu na místě je spousta přístojících, kteří jen koukají, jak by pomohli, ale nepomůžou a nic neudělají. Myslím, že oni zareagovali tak, jak by se měl zachovat každý správný občan.“

Gentleman silnic se uděluje od roku2004 av České republice už ocenění převzalo 129 lidí.

autoři: kos , jik
Spustit audio