Tlející dřevo je rájem pro brouky

3. březen 2024

Suchý kmen je v každém lese pokladem pro mnoho druhů hub a především pro mnoho druhů mravenců nebo brouků – od těch velmi malých až po ty největší. Přesvědčit se o tom může každý návštěvník lesa, když třeba odloupne svrchní vrstvu tlejícího kmene na zemi. Vždy tam uvidí spoustu života. 

Pro brouky je to jedinečný životní prostor, který jim dává vše, co potřebují – úkryt, potravu, prostor pro rozmnožování. Co je ale pro brouky více atraktivní? Samotná rozkládající se dřevní hmota nebo houby, které jí prorůstají?

„Je to tak i tak. Ty naše dva vzácné, ukázkové pralesovité druhy velký piškot, Peltis Grossa, česky kornatec velký se živí v dospělosti na plodnicích troudnatců a jeho larvy se živí ve dřevě miceliem právě těchto hub. A druhý případ - další náš vzácný brouk, který kolonizuje mrtvé dřevo Tragosoma Depsarium – trnoštítec horský, tak jeho larvy se živí rozkládajícím se dřevem a v tom dřevě se vyvíjejí, zakuklí a potom z něj vyleze dospělý brouk," vysvětluje Vladimír Dvořák ze Správy Národního parku Šumava.

Každý druh brouka preferuje jiné dřevo. Jsou bezobratlí specialisté obývající pouze smrk nebo buk, ovšem jsou i brouci, kteří nepohrdnou jedlí a i smrkem.

„Na Šumavě specifické dřevo je smrk, nejtypičtější potom buk a v menší míře jedle. Brouky, kteří osidlují smrk, zároveň můžeme nalézt na jedli, i když jedle má také některé úplně specifické druhy. Ale většina druhů brouků, kteří žijí ve smrku, neosidluje buk. I když jsou výjimky. Takovým typickým druhem, který se vyvíjí v rozkládajícím se dřevě buku je roháček bukový a jeho příbuzný, roháček jedlový se vyvíjí, jak už napovídá název, v jedli, a na Šumavě skoro výhradně ve smrku," dodává Vladimír Dvořák.

Roháček jedlový patří mezi vzácné druhy brouků, které se na Šumavě vyskytují. A právě jejich přítomnost prokazuje, že tamní les vyvíjí přirozeně.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio