Tradiční velikonoční hlavička. Bez ní by to prostě nešlo

Hlavička nebo chcete-li nádivka musí vonět po uzeném mase a musí být plná vajec. Na velikonočním stole by neměla chybět.

Ingredience
  • 500 g vepřového masa z plecka nebo libový bůček
  • 400 g vařeného uzeného masa mírně prorostlého
  • 10 vajec
  • 10 rohlíků nebo housek
  • vývar z vepřového masa
  • muškátový oříšek, sůl
  • kontryhel, mladé kopřivy, petrželka
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce másla, sádlo na vymazání

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je vepřovým vývarem. Potom k nim přidáme žloutky, na kostičky nakrájené vepřové i uzené maso, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozsekané bylinky, najemno nakrájený a na másle krátce podušený pórek a vše dobře promícháme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme.

Do sádlem vymazaného pekáče rozestřeme nádivku a v předehřáté troubě pečeme při 170 °C asi 1 hodinu.

Velikonoční tabule

Prochladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na řezy.

Jako příloha se hodí nakládaná zelenina nebo saláty z čerstvé zeleniny.

Proč se velikonoční nádivce říká hlavička? Používalo se na ni totiž především maso z telecích hlav.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?