Třešňová bublanina z třeného těsta
Oblíbený sezónní moučník, kterým dozajista nikdo nepohrdne. Když je na stole bublanina z čerstvých třešní nebo višní, je to jasná známka toho, že jsou za dveřmi prázdniny a dovolené. Možná i právě z těchto důvodů je bublanina oblíbená u dětí i dospělých. U dětí možná i proto, jak krásně a na cíl se dá s peckami třešní „střílet“. Cílem se rozumí kdokoliv a cokoliv.
Suroviny:
4 vejce
200 g másla
150 g moučkového cukru
400 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
cca 200 ml mléka nebo sladké smetany
třešně
tuk a hrubá mouka na vymaštění a vysypání pekáče
Postup:
Nejprve utřeme, nebo v robotu zpracujeme cukr a máslo. Postupně přidáváme celá vejce. Do dobře utřené hmoty přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a mléko, nebo smetanu. Zamícháme a nalijeme do pekáče, nebo plechu s vyšším okrajem, předem vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou.
Těsto rovnoměrně rozetřeme po celé ploše a hustě posázíme omytými, osušenými a v hrubé mouce obalenými třešněmi.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C asi 35 minut.
Studenou bublaninu nakrájíme na porce, pocukrujeme nebo polijeme ovocnou šťávou.
Celková doba přípravy třešňové bublaniny podle tohoto receptu trvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.