Třetí pivovar v Plzni bude čepovat na selské návsi v Černicích

Tisíc hektolitrů piva ročně - s možností postupného zvýšení na dvojnásobek -vyrobí nový minipivovar Pivovarský dvůr, který otevře 6. června v Plzni místní firma Lukrécius. Na bývalé selské návsi v Černicích vznikla ještě restaurace a pivnice se 120 místy, hotel se 60 lůžky a bowling, vše za více než 60 milionů korun. Téměř pět procent na stavbu poskytla Evropská unie. Dům piva je po Prazdroji a minipivovaru U rytíře Lochoty třetím výrobcem piva v Plzni.

Podle informací sládka Josefa Kráska, vyrábět se budou dvanáctky světlá, tmavá a pšeničná a třináctka polotmavá. Pivo se jmenuje Purkmistr, stejně jako to, které po staletí vyráběl domažlický pivovar, a bude mít v logu velblouda ze znaku Plzně. Dvůr nechce konkurovat "velkopivům", ale vychází z velké poptávky po speciálních pivech s výraznou chutí. V tomto případě půjde o přírodní piva vyráběná klasickou technologií, která nejsou filtrovaná ani pasterizovaná.

Většinu piva prodá Lukrécius ve své restauraci. Dvůr bude prezentovat také další "malá" piva z regionu. Ve školicím středisku bude Pivní klub.

Stavba v památkové zóně, připravovaná od roku 1999, byla náročná, protože každý detail se musel diskutovat s památkáři. Dodavatelem firmy byl Lukr Ingeneering, z něhož vznikla provozní firma Lukrécius. Lukr dodává 16 let výčepní stolice, tanky a nyní hlavně samovýčepy.

Žízeň

V Plzeňském kraji fungují kromě pivovarů Prazdroj a Gambrinus, které v Plzni produkují přes šest milionů hektolitrů piva, ještě Chodovar s výrobou 80.000 hl piva ročně. V Dobřanech u Plzně je Restaurace-Pivovar Modrá hvězda a od loňska minipivovar v Koutu na Šumavě u Domažlic. Další se otevře v červenci v hotelu Belveder v Železné Rudě, ve Stříbře na Tachovsku a v centru Plzně. V sousedním Karlovarském kraji, který má menší pivovarnickou tradici, je sedm funkčních minipivovarů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio