Trhanec – dobrota pro děti, aby se jim šlo lépe do školy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny 2 porce:

Na těsto:

250 ml mléka
100 g hladké nebo polohrubé mouky
2-3 vejce
špetka soli
2 lžíce cukru
50 g rozinek
olej nebo sádlo na pečení

Na polití:

malinová šťáva nebo kompot či ovocná přesnídávka

Postup:

Do hrnku nebo mísy nalijeme mléko, které rozšleháme se žloutky. Za stálého šlehání postupně přisypáváme mouku, cukr a rozinky. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Na pánvi rozehřejeme tuk a po obou stranách v něm postupně pečeme silnější omelety. Upečené vidličkami roztrháme na kousky, klademe je na talíře, pocukrujeme a polijeme šťávou, kterou můžeme podle chuti naředit.

Poznámka: Trhanec můžeme podávat také s kompoty nebo s rozvařeným ovocem.

Celková doba přípravy 40 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.