Tři běloruští novináři našli azyl v Plzni. Cítí se zde v bezpečí, ale bojí se o rodinu

Zástupci města Plzně poskytli pronájem třem běloruským novinářům, kteří kvůli represím namířeným na nezávislá média museli odejít ze své vlasti. Kromě zajištění nájmu městského bytu Plzeň, poskytla každému z nich i šek na 20 tisíc korun.

Podpisy smluv a předání šeků se uskutečnily na plzeňské radnici, a to za účasti primátora Martina Baxy, náměstka Michala Vozobule a radního Davida Šloufa. „Uvědomujeme si, v jak těžké situaci jste. Málokdo si umí představit, co znamená se přes noc rozhodnout opustit svou rodinu, své blízké, svůj domov, vlast. Jsme rádi, že vám alespoň trochu můžeme pomoci tuto situaci ulehčit,“ řekl primátor Martin Baxa.

Jsou v bezpečí, ale mají strach o rodinu

„Jsme vám velice vděční za pomoc, za podporu. Naše situace je podobná, jako tomu bylo v Československu v roce 1968. Naše povstání také bylo potlačeno, ale nevzdáváme se a pokračujeme v boji. Doufám, že nebudeme muset čekat téměř půl století jako Češi, než si vybojujeme svobodu,“ uvedla jedna z běloruských žurnalistek, která našla azyl v Plzni.

Přijetí běloruských novinářů na plzeňské radnici

Popsala situaci v médiu, pro které pracuje. Řada jejích nadřízených i kolegů je tvrdě stíhána, mnozí jsou vězněni, někteří i mučeni. „Aktuálně je za mřížemi v Bělorusku 28 novinářů,“ doplnil její kolega s tím, že žurnalisté jsou v Bělorusku v permanentním nebezpečí. V Plzni se trojice cítí v bezpečí, nicméně všichni mají obavy o své rodiny, které zůstaly v Bělorusku.

Média a novináři v Bělorusku čelí represím ze strany státu od prezidentských voleb v roce 2020. Běloruská asociace novinářů zdokumentovala přes 500 zadržení, stovky zatčení, pokut a desítky trestních případů a trestů odnětí svobody namířených proti reportérům, redaktorům a mediálním manažerům.

Pomoc oceňuje Evropská federace novinářů

Na každý nezávislý zpravodajský výstup reaguje režim policejním nátlakem, policejní prohlídkou redakcí i soukromých bytů, a konfiskací profesionálního vybavení novinářů. Většina novinářů z nestátních médií byla již nucena přestat publikovat nebo uprchnout, aby mohla pracovat z exilu. V červenci 2021 spustil stát novou vlnu represí proti nezávislým médiím a organizacím. Bezpečnostní složky provedly během deseti dnů na 70 prohlídek redakcí a soukromých bytů zaměstnanců celostátních a regionálních médií.

„Pomoc města Plzně, které poskytlo ubytování pro tři běloruské novináře v nouzi, je vysoce oceňována nejen našimi běloruskými kolegy, ale i v jiných zemích je vnímána jako způsob, jak projevit dobrou vůli v praxi a dokázat, že i politici si uvědomují zásadní význam nezávislých médií pro demokracii,“ uvedl Mogens Blicher Bjerregård, prezident Evropské federace novinářů.

autoři: Štěpánka Zýková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio