Tvarohová bábovka
podle paní Miloslavy z Chodova.
Suroviny:
2,5 hrnku polohrubé mouky
2 hrnky moučkového cukru
1 máslo nebo heru
1 kostku nebo vaničku tvarohu
5 vajec
1 prášek do pečiva
špetka soli
strouhaná citrónová kůra
Postup:
Máslo cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme tvaroh, mouku se solí a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Těsto dáme do vymazané moukou vysypané formy a pečeme při teplotě 170-180° C, po dobu 45-60 minut.
Bábovku necháme chvíli zchladnout a vyklopíme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.