U Kostelce na Tachovsku nebude obří solární elektrárna, ale další průmyslová zóna

1. srpen 2012

Největší západočeská solární elektrána u Stříbra nebude. Investor ji chtěl původně postavit u dálnice D5 nedaleko Kostelce. Protože stát ale loni nové solární zdroje znevýhodnil, investor od záměru upustil. Obec Kostelec teď nabízí pozemky podnikatelům. Postavit své haly mohou vedle stávající průmyslové zóny.

Jedná se o pozemky vedle už obsazené průmyslové zóny Panattoni Park u dálnice D5, které se nacházejí vlevo a vpravo od odbočky z křižovatky na Kladruby. Obec Kostelec plochu nabízí a v zastoupení dalších vlastníků pozemků už jedná se zahraničním developerem, který tam chce postavit nájemní haly pro lehkou výrobu. Šlo by zatím o první etapu 20 hektarů, kde vlastní obec polovinu a zbytek šest majitelů.

Na okraj pozemků je přivedená elektřina, voda a plyn. Čistírnu odpadních vod by musel postavit developer. Podle starosty Kostelce Františka Trhlíka z KSČM nové podniky Tachovsko potřebuje. Region se totiž dlouhodobě potýká s velkou nezaměstnaností. Na nově nabízených 60 hektarech by mohlo postupně najít práci přes tisíc lidí.

autor: lum
Spustit audio