U Padrťských rybníků najdete i orla mořského

5. prosinec 2020

Padrťské rybníky jsou tvořeny tzv. Hořejším a Dolejším Padrťským rybníkem a společně tvoří druhou největší náhorní vodní plochu v České republice v průměrné nadmořské výšce 640 metrů. Rybníky jsou od sebe rozdělené hrází Hořejšího Padrťského rybníka.

Padrťské rybníky

"Rybníky leží ve středu nádherné Padrťské kotliny, která je ze všech stran obklopená vysokými vrchy, jako například druhým nejvyšším brdským vrcholem Prahou, nebo vrchem s půvabným názvem Kočka. Kočka patří k jedněm z nejslavnějších paleontologických nalezišť ve střední Evropě,“ uvedl ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang.

Padrťské rybníky

Jejich vznik bývá obvykle přisuzován rodu Gryspeků, kterým patřilo mirošovské panství, pod které Padrť spadala. Podle Martina Langa však Gryspekové pravděpodobně rybníky nezaložili, ale pouze rozšířili a nechali zesílit jejich hráze. V současnosti jsou Padrťské rybníky chovnými nádržemi a také zásobárnou pitné vody pro rokycanskou aglomeraci. „Z Padrťských rybníků vytéká tok Klabavy a na třítrubeckém prameništi se sbírá pitná voda pro polovinu dnešního Rokycanska,“ upřesnil Lang.

Padrťské rybníky

Rybníky jsou dále hnízdištěm některých pobřežních ptáků mnohdy velice vzácného druhu. Jsou také lovištěm orla mořského, který sem pravidelně zalétá, nebo zde můžeme vidět skutečně velkou vzácnost – čápa černého.

K Padrťským rybníkům vede několik tras, například od Strašic a nebo z opačného směru z Míšova. Je možné se sem vydat jak pěšky, tak na kole. Toto místo patří mezi nejcennější a zároveň turisty nejvyhledávanější brdské cíle turistů.

Vzdálenost od Plzně: cca 38 km 

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio