Učiliště lákají na pestřejší nabídku oborů. V Plané přibudou cukráři a řezníci

7. březen 2014

Řemeslné obory dlouhodobě příliš nelákají, ale přitom lidé s výučním listem mají často na trhu práce velkou šanci na dobré uplatnění. V Plzeňském kraji se letos nabídka učebních oborů rozšíří. Hned dva nové obory cukrář a řezník chce otevřít Střední odborné učiliště v Plané na Tachovsku.

Právě v těchto dnech se žáci 9. tříd základních škol rozhodují, jestli dál půjdou studovat nebo se vyučí. Do 15. března musí odevzdat přihlášku na střední školu.

Ve Středním odborném učilišti v Plané už mají obor kuchař, proto disponují i jednou cvičnou kuchyní.

Prostory pro výuku nových oborů má škola v prvním patře. „Tady to bychom využívali pro cukráře. Je to nově zrekonstruovaná cvičná kuchyně – všechno v nerezu, všechno podle hygienických norem. Stálo to cca půl milionu,“ říká ředitel Středního odborného učiliště Josef Mára.

Než škola zažádala o odsouhlasení nového oboru cukrář, udělala si průzkum u potenciálních budoucích zaměstnavatelů.

„Zjistili jsme, že hotely v Mariánských lázních potřebují cukráře, i jejich kuchyně je rády přijmou. Chodili by na praxi, stejně jako chodí naši kuchaři. Plus drobné výrobny, které jsou tady v okolí, ty mají samozřejmě zájem o učně,“ shrnuje výsledek průzkumu Josef Mára.

Přihlášku na nový učební obor cukrář podalo už dvanáct zájemců. Škola by chtěla od září otevřít i obor řezník, zatím se ale přihlásili jen tři uchazeči. Přitom poptávka po absolventech není malá a ne jenom v Česku.

„Na praxi do Weidenu jezdí řezníci z Chomutova,“ dodává Josef Mára.

Učiliště v Plané nabízí celkem 11 učebních oborů. Největší zájem je v současné době o učební obor skladník, který škola otevřela v loňském roce. Praxi mají žáci v nedalekém logistickém centru u dálnice, kde je po lidech z tohoto oboru velká poptávka. Najít uplatnění by tedy po absolvování oboru neměl být v oblasti problém.

Dalšími novinkami příštího školního roku bude i obor zahradník na Střední škole zemědělské a potravinářské v Klatovech, obor šití prádla na Odborné škole výroby a služeb v Plzni a obor autoelektrikář na střední škole v Boru na Tachovsku.

autoři: čer , mad
Spustit audio