Umlčený básník

10. červenec 2014

Před sedmdesáti lety nacisté popravili básníka a učitele Karla Vokáče. Nikdy se nesmířil s okupací Československa a při první příležitosti se zapojil do odboje. Když ale gestapo v roce 1944 rozkrylo síť ilegálních pracovníků na Podbrdsku, přišli si i pro něj. Bylo mu pouhých 41 let.

Karel Vokáč se narodil se 28. října 1903. Po pádu monarchie tak narozeniny slavil spolu se svátkem vzniku samostatného Československa. Kamarád z vojny mu kvůli tomu říkal „voják republiky“. Povoláním byl učitel, politickým přesvědčením sociální demokrat, osobnostním založením básník.

Karel Vokáč za svého života vydal 12 knížek, básnických sbírek a próz. Byl vedoucím redaktorem edice poezie Stín. Pravidelně přispíval do plzeňské Nové doby a řady literárních časopisů. Jeho knížky dnes ale už na žádném z knihkupeckých pultů nenajdete. Pokud si chcete od Karla Vokáče něco přečíst, musíte do knihovny nebo do antikvariátu.

Znáte básníka Karla Vokáče?

Když vám položím tuto otázku, pravděpodobně zakroutíte hlavou. Ne, neznám… Opravdu jste od něj nikdy nic nečetli? Pokrčíte rameny, pak se vám ale možná vybaví kresby brdských víl a skřítků, možná i uhlíře Kuby a někde z dálky k vám doletí vzpomínka, jak vám babička v dětství četla brdské pohádky. Jakže se to jmenovaly?

Pamětní deska na domě, kde Karel Vokáč žil

Uhlířské pohádky nebo Pohádky brdských hor

Když je Karel Vokáč napsal, prvními posluchači byli jeho žáci ve strašické škole. Knižně pak vyšly ještě za války pod názvem Uhlířské pohádky. Vokáč byl už tehdy zavřený v nacistickém vězení. Když za ním byla jeho rodina na návštěvě, ještě mu knížku mohli přes mříže ukázat. Do ruky si ji ale už vzít nesměl. Krátce na to, 12. července 1944, byl za podporu nepřátel Říše na Pankráci popraven.

Po válce vyšly Vokáčovy pohádky ještě dvakrát, už ale pod změněným názvem Pohádky brdských hor. Vyprávění z této knížky dodnes neztratila nic ze svého kouzla a zvlášť v kraji kolem Brd mají dodnes řadu čtenářů.

Muzeum ve Strašicích

Muzeum Středních Brd ve Strašicích

Po Karlu Vokáčovi se dnes ve Strašicích jmenuje základní škola. Řadu připomínek na jeho osobnost najdeme také ve zdejším Muzeu Středních Brd, které vzniklo v areálu bývalých kasáren. V expozici například dodnes opatrují Vokáčovu důstojnickou čepici z dob jeho vojenské služby. Zvláštní místo je pak vymezené Vokáčovu literárnímu dílu, které představuje výběr z vydaných knížek a několik rukopisů.

Brdy – kraj ze všech nejkrásnější

Karel Vokáč Brdy miloval. V okouzlení zdejší krajinou napsal nejednu báseň nebo prozaickou črtu. Až půjdete na výlet do Brd, vezměte si s sebou třeba jeho sbírky Modlitební knížka (1927), Pavoukův stín (1929) anebo soubor drobných kurzívek Pochod naším krajem (1932).

Poslechněte si náš výlet do Muzea Středních Brd ve Strašicích z prázdninového seriálu Kampa. Do pořadu byly zakomponovány krátké ukázky z některých Vokáčových knížek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.