Upečte si francouzské profiterolky vylepšené o fenyklový květ
Profiterolky jsou populární ve Francii, jedná se o klasický francouzský cukrářský výrobek. Autorka květinových kuchařek Jana Vlková je ozvláštňuje fenyklovým květem.
U nás profiterolky známe jako větrníky. „Jsou to takové miniaturní větrníky, kuličky z odpalovaného těsta plněné krémem. Já je mám ráda se šlehačkou,“ říká lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková. Upozorňuje, že při pečení nesmíme otevírat troubu, aby se profiterolky nesrazily.
Profiterolky s fenyklovým květem
- Na těsto: 50 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 vejce
- Na náplň: 280 ml smetany ke šlehání
- špetka sušeného fenyklového květu
- Na ozdobení: čokoládová poleva
- moučkový cukr
Do hrnce nalijeme 150 ml studené vody, do ní dáme na kousky nakrájené máslo a zahřejeme na středním plameni.
Jakmile se máslo rozpustí a směs začne vařit, stáhneme z ohně a najednou vsypeme mouku smíchanou s cukrem; při tom nepřestáváme míchat. Práci usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou.
Mícháme asi minutu, až vznikne bochánek a na dně hrnce nebude bílý povlak.
Když těsto trochu zchladne, po částech vmícháme vejce; každou várku vždy dobře zašleháme, než přidáme další. Výsledkem bude hladké a lesklé těsto.
Pečicí papír dáme pod tekoucí studenou vodu. To pomůže při pečení vytvořit páru. Lžičkou vykrajujeme z těsta bochánky a klademe je 2,5 cm od sebe na pečicí papír.
Pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut při 200 °C, až jsou kuličky zlatavé. Každou lehce propíchneme, aby mohla odejít pára, a necháme na mřížce vychladnout.
Těsně před podáváním rozkrojíme, naplníme šlehačkou se sušeným fenyklovým květem. Můžeme polít čokoládovou polevou. Pocukrujeme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka