Ustavující zastupitelstvo Plzeňského kraje zvolilo hejtmanem opět socialistu Milana Chovance

20. listopad 2012

V čele Plzeňského kraje bude dál Milan Chovanec z ČSSD. Rozhodlo o tom ustavují zastupitelstvo. Dosavadního hejtmana, který řídil Plzeňský kraj v uplynulých dvou letech, zvolilo 27 zastupitelů z nově vzniklé krajské koalice ČSSD a KSČM, 16 zastupitelů z ODS a TOP 09 bylo proti.

Ustavující zasedání Zastupitelstva Plzeňského kraje volilo hejtmana a také jeho náměstky a členy Rady Plzeňského kraje. Dále byl stanoven počet výborů Zastupitelstva Plzeňského kraje a jejich předsedů a v případě finančního výboru byli zvoleni i jeho členové. Zvoleni byli také zástupci Plzeňského kraje do Výboru Regionální rady regionu soudržnosti NUTSII Jihozápad.

Hejtmanem se podle koaliční dohody stal Milan Chovanec z ČSSD. Kandidát ODS, která v Plzeňském kraji vyhrála krajské volby, Jiří Pospíšil neuspěl, získal 17 hlasů, proti bylo 27 zastupitelů.

V devítičlenné radě bude mít ČSSD sedm zástupců, dopravu povede dál Jaroslav Bauer, zdravotnictví Václav Šimánek, regionální rozvoj a eurodotace má dál na starost Ivo Grüner, zástupcem hejtmana a za finance a rozpočet bude odpovědný Václav Šlajs, radním pro sociální věci je Zdeněk Honz, školství a kulturu povede Jiří Struček. Dva posty získali komunisté, náměstkyní pro majetek je Zdeňka Lišková a radním pro životní prostředí Václav Štekl.

První řádné zasedání zastupitelstva bude 17. prosince a součástí programu bude schvalování krajského rozpočtu na rok 2013.

autor: lum
Spustit audio