Úterní kulturní echo

21. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Výstava "Zapálení / Plzeň / 2002 až 2012" bude v 17 hodin zahájena v Centru architektury v kontejneru číslo 17 na Chodském náměstí v Plzni. Potrvá do 7. června, přístupná bude ve všedních dnech vždy od 13 do 18 hodin a zájemcům přiblíží dějiny krajského města za posledních 10 let z pohledu Zapálených. Na stejném místě se dnes od 18 hodin uskuteční přednáška architekta Petra Domanického na téma „Urbanistický vývoj Plzně v posledním století". Akce se konají v rámci festivalu "Kontejnery k světu", podrobnější informace najdete na verejnyprostorvplzni.cz.

V Plzni dnes bude zahájen Festival Hrákula, na jeho projekce jste zváni denně až do soboty 25. května do Loděnice pod Mikulášským hřbitovem nedaleko papírenské lávky, vždy od 21 hodin 30 minut. Dnes je na programu německý snímek režiséra a scénáristy Toma Tykwera "3 Drei". Novinářka Hanna a architekt Simon jsou úspěšný pár žijící v Berlíně v dlouholetém harmonickém svazku - až do okamžiku, kdy do jejich života vstoupí atraktivní Adam. Problém je v tom, že ani jeden z nich o citech toho druhého k Adamovi netuší…

Sokolovský filmový klub dnes uvádí severské válečné drama "Kříž cti". Norského režiséra Petera Naesse k jeho natočení inspirovaly události ze 40. let minulého století. Po vzájemném sestřelení britského a německého letadla se členové jednotlivých posádek sejdou uprostřed zasněžené norské vysočiny v osamocené lovecké chatě. Vyhrocené situace odhalující pravý charakter postav místy odlehčuje specifický severský humor. Do Kina Alfa v Sokolově přijďte v 19 hodin.

Do kina dnes a zítra láká také Městské kulturní středisko v Plané. Promítá film novozélandského režiséra Petera Jacksona "Hobit: Neočekávaná cesta". Jak dopadne výprava hlavního hrdiny Bilbo Pytlíka, jejímž cílem je znovu si nárokovat ztracené trpasličí království? To zjistíte v Plánském biografu od 17 hodin.

Jubilejní 200. interdisciplinární seminář dnes pořádají Mezioborové aktivity vysokoškolského ústavu Nové technologie - výzkumné centrum Západočeské univerzity v Plzni. Vystoupí na něm kybernetik a šéfredaktor časopisu Vesmír Ivan M. Havel. Promluví na téma "Mezi vědou a nevědou" - od 17 hodin v budově Fakulty strojní v univerzitním areálu Plzeň-Bory.

"Jak vytvořit svět bezpečný pro děti?" - to je název další přednášky z cyklu "Prevence pro zdraví" tentokrát se zaměřením na úrazy dětí, speciálně popáleniny. V Měšťanské besedě v Plzni s vámi budou na toto téma od 18 hodin diskutovat odborníci z řad lékařů a hasičů.

Výstava fotografií Alfonze Muchy je k vidění na zámku Zbiroh. Snímky zachycují kromě Muchovy rodiny také některé zbirožské občany, malíř je nafotil během svého pobytu na zámku v letech 1910 až 1928. Část z nich údajně posloužila jako předloha pro některé obrazy Slovanské epopeje. Výstava se nachází v malé galerii zámeckého šenku, otevřena je denně od 10 do 17 hodin, pokud prostory nejsou pronajaty pro soukromou akci - proto je lépe si návštěvu předem telefonicky domluvit.

Spustit audio

Více z pořadu