Úterní kulturní echo

28. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Jediné volné představení opery "Tosca" v této sezoně, tedy nezadané pro žádnou abonentní skupinu, má dnes na programu Velké divadlo v Plzni. Slavné dílo skladatele Giacoma Pucciniho divadlo uvádí v nové inscenaci dirigenta Petra Kofroně a režiséra Jana Buriana, zpívá se v italském originále. Těšit se můžete na Ivanu Veberovou, nominovanou v letošním roce na Cenu Thálie. Další z hlavních rolí ztvární jako host Tomáš Černý, někdejší sólista opery v Plzni a nositel Ceny Thálie. V plzeňském Velkém divadle vás opera "Tosca" pohltí v 19 hodin.

Teenagery, ale i jejich rodiče a prarodiče by měl oslovit americký muzikál "Footloose aneb Tanec není zločin", který hraje Komorní divadlo v Plzni. Příběh, který je o tanci a zároveň přináší výpověď své generace, stvořila do podoby muzikálu trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru včetně řady hostů - dnes v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

Hru norského autora Axela Hellstenia "Chvála bláznovství" přiváží dnes do Chebu Karlovarské městské divadlo. Pojednává o dvojici autistů, která je propuštěna z ústavu do chráněného bydlení a musí se zapojit do vnějšího světa, z čehož plyne řada komických situací. V hlavních rolích účinkují Michal Malátný, frontmen skupiny Chinaski, a Tomáš Petřík, známý z mnoha pražských produkcí. Do Západočeského divadla v Chebu přijďte na 19. hodinu.

"Čert tě vem!" - sedm příběhů k poučení i pro zasmání dnes nabízí plzeňské Divadlo Alfa. Hra Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka je inscenována jako "divadlo na divadle" a byla inspirována seznamem sedmi smrtelných hříchů, faustovskou legendou a částečně i Felliniho filmem "Silnice". Představení je vhodné pro děti od 9 let a dospělé diváky, pozvání do Divadla Alfa platí na 19. hodinu.

"Čtyři vraždy stačí, drahoušku!" - známou komedii Miloše Macourka a Oldřicha Lipského nastudoval pod režijním vedením Zuzany Navrátilové sušický Divadelní spolek Schody. Premiéra představení je naplánována na 19. hodinu 30. minutu v Kulturním domě Sokolovna v Sušici.

"Kosti pro Otta" - hru na pomezí frašky a poněkud zidealizovaného shovívavého komorního dramatu uvidíte v Divadle Dialog v Plzni. Pokud se chcete přesvědčit o tom, že i prostitutky mají duši, zamiřte na představení divadla Amceth v 19 hodin.

"Víno, ženy a zpěv" - slavné melodie z oper a operet Mozarta, Verdiho, Dvořáka a dalších klasiků dnes zazní v Městském divadle v Mariánských Lázních. Vystoupí sopranistka Gabriela Kopperová, tenorista Juraj Nociar, klavírista Karel Friesl a komorní soubor Divertimento. Začátek je v 19 hodin 30 minut.

Americko-britskou krimikomedii bratrů Coenových "Big Lebowski" promítá Filmový klub Plzeň. Lebowski je králem flákačů celého amerického západního pobřeží. K životu potřebuje jen pár dobrých koktailů, trochu marihuany, dva přátele na bowling a svůj koberec. Když o koberec přijde, život se mu změní - dnes v 17 nebo ve 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

Na "Putování za pohádkou" láká Plánský biograf. Od 16 hodin 30 minut se tam spolu se svými dětmi můžete bavit bláznivými kousky oblíbených kumpánů, kocoura a myšáka, ve snímku "Tom a Jerry a kouzelný prsten".

"Mladí ilustrátoři dětem" - to je název první výstavy, která se uskuteční ve venkovní galerii v Relax centru v Plzni. Pořadateli jsou Město Plzeň a Ústav umění a designu Západočeské univerzity, vernisáž se koná od 16 hodin ve Štruncových sadech u soutoku Radbuzy a Mže.

Kam až se dá v Jižní Americe dojet autem? A trabantem k tomu? O náročné cestě česko-polsko-slovenského týmu z pralesů do velehor, z velehor do pouští, z pouští do zelené divočiny a ze zelené divočiny na mrazivou hranu Antarktidy bude od 19 hodin v M-klubu v Plzni-Skvrňanech vyprávět cestovatel Dan Přibáň.

Spustit audio

Více z pořadu