Úterní kulturní echo

27. srpen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

"Stabat Mater" - vrcholné dílo italského hudebního skladatele Pergolesiho dnes zazní v arciděkanském kostele v Domažlicích. Koncert je součástí cyklu "Pocta varhanům", zpívat budou Petra a Pavla Popelkovy, na varhany zahraje Jana Kopáčková. Začátek je v 19:30.

"Víno, ženy a zpěv" - slavné melodie z oper a operet Mozarta, Verdiho, Dvořáka a dalších klasiků vás okouzlí v Městském divadle v Mariánských Lázních. Účinkují sopranistka Gabriela Kopperová, tenorista Juraj Nociar, klavírista Karel Friesl a komorní soubor Divertimento. Do mariánskolázeňského divadla jste zváni na 19:30.

Bernard Blues Band - bluesová formace z Karlovarska dnes vystoupí na "Sokolovském kulturním létě". Místo a čas? Staré náměstí v Sokolově, v 16 hodin.

"Maminko, budu se ženit", svěří se jednoho dne starý mládenec Manuel u hrobu své matky. Po deseti letech "odpočinku v pokoji" vstane jeho matka z hrobu, aby na situaci osobně dohlédla a nevěstu si proklepla. A jelikož Manuel je jediný, kdo matku vidí a slyší, spouští se doslova gejzír komických situací, záměn a zmatků... Kam to všechno povede, zjistíte v 19:30 v Karlovarském městském divadle. Hru „Vrátila se jednou v noci" napsal argentinský dramatik Eduardo Rovner, v Karlových Varech s ní hostuje Divadlo Bez zábradlí, v hlavních rolích excelují Václav Vydra a Libuše Švormová.

"Lordi" - komedii Oscara Wildea a Robbieho Rosse, která se v Praze stala kultovním představením, dnes můžete zhlédnout v Měšťanské besedě v Plzni. Představení s erotickými prvky není vhodné pro mládež do 15 let. Role tří úspěšných mužů, kteří v Londýně svádějí místní dámy, ztvárňují Martin Hofmann, Filip Rajmont a Peter Serge Butko, který je zároveň i režisérem inscenace. Komedii hrají ve slovenštině - když jim jejich úlohy byly předloženy, český překlad ještě nebyl dokončen a herci dali přednost těžšímu úkolu a také vtipnému vyznění textu: role se naučili slovensky. Nakolik dobře, můžete posoudit v 19 hodin v plzeňské Měšťanské besedě.

Americká komedie "Méďa" vás dnes pobaví v rámci "Filmových nocí" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. Mluvící plyšový medvěd se chová jako dospělý muž, výborně si proto rozumí se svým nyní 35 majitelem, méně pak už s jeho partnerkou - to je téma, kterého se chopil režisér MacFarlane a výsledkem je směs místy obhroublého vtipu, romantiky, pohádky a akčního thrilleru. Do lochotínského amfiteátru přijďte na 20. hodinu 45. minutu, děti mladší 15 let ovšem tentokrát raději nechte doma.

Britský humor a precizní americká počítačová animace vás čekají v Plánském biografu, který uvádí komedii režisérské dvojice Bowers, Fell - "Spláchnutej". Jejím hrdinou je rozmazlený myšák z lepší společnosti, který si užívá statusu domácího mazlíčka. Do chvíle, než se cestou, kterou naznačuje název filmu, dostane do kanálu… Do kina v Plané zamiřte na 17. hodinu.

"Časový optimista" to je název výstavy prací Roberta V. Nováka, která dnes bude slavnostně zahájena ve výstavní síni "13" v Plzni. Autor je známý především jako grafický designér, jím upravené knihy, katalogy a plakáty získaly celou řadu ocenění. V plzeňské "13" najdete i jeho další díla: kresby, scénografie a jiné projekty. Vernisáž se koná v 17 hodin. Výstava potrvá do 28. října.

Spustit audio

Více z pořadu