Úterní kulturní echo

5. listopad 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Po úspěšném turné v zahraničí se pěvkyně Dita Prima Soprano opět vrací do České Republiky. A hned v úvodu série koncertů zavítá do Plzně. V Měšťanské besedě za doprovodu klavíristy Vratislava Jambora přednese koncertní provedení árií významných světových skladatelů, jako jsou Mozart, Bach, Dvořák, Händel a další. Pořad moderuje Saskia Burešová. Benefiční koncert v plzeňské Měšťanské besedě je naplánován na 19. hodinu 30. minutu.

Uvedení amerického muzikálu „Divotvorný hrnec" v Karlovarském městském divadle je projektem, který nemá v regionu obdoby. Nastudování se totiž chopily hned 3 umělecké soubory: činohra Karlovarského městského divadla, Západočeského divadla v Chebu a Karlovarský symfonický orchestr. Po úspěšné sobotní premiéře si dnes jeden z nejhranějších titulů u nás i v zahraničí můžete vychutnat i vy - od 19:30 v divadle v Karlových Varech, pochopitelně v dokonalé české verzi Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

„Anna Karenina" - balet libretisty, choreografa a režiséra Libora Vaculíka s hudbou Dmitrije Šostakoviče má v 19 hodin na programu Velké divadlo v Plzni. Tolstého slavný román, inspirovaný skutečnou událostí, vypráví o síle vášně schopné prolomit bariéry společenské konvence. V titulní roli alternují Michaela Musilová a Zuzana Pokorná, orchestr diriguje Petr Kofroň.

Americký muzikál „Footloose aneb Tanec není zločin" hraje Komorní divadlo v Plzni. Příběh o tanci přináší i výpověď své generace, podobu muzikálu mu dala trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru - dnes v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

Mírně ztřeštěná komedie Francise Webera „Trouba na večeři" vás pobaví v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Tamní divadelní soubor vás v hledišti uvítá v 19 hodin.

V rámci festivalu „Můj život se ...stářím" jste dnes mimo jiné zváni do Měšťanské besedy v Plzni na projekci filmu „Čas umírat", který natočila polská režisérka Dorota Kedzierzawska. Poetická výpověď nejen o stárnutí, oceněná Cenami Diváků i Kritiků na Festivalu polských filmů ve Gdyni, vás v plzeňské měšťanské besedě osloví v 17 hodin.

„Plzeňští filmaři svému městu" - na přehlídku dokumentárních filmů o krajské metropoli můžete také dnes zajít do D-klubu v Plzni-Doubravce. Její druhá, závěrečná část má podtitul „Plzeň - jednička ve sportu" a tvoří ji trojice filmů na toto téma. Patří mezi ně také nejstarší film z Plzně a to z roku 1914 z automobilových závodů Zavadilka - Třemošná. V plzeňském D-klubu se promítá od 15 hodin 30 minut.

Další „Cestu po Jižní Americe", tentokrát do Bolívie, dnes můžete podniknout v Divadle Dialog v Plzni. Do takzvaného Tibetu Jižní Ameriky vás tam ve 20 hodin zavede dokumentární film Romana Berkovce s prvky road movie.

Němé animované filmy s živým hudebním doprovodem a veřejné čtení dnes nabízí Festival „Bon Jour Plzeň". To první od 20 hodin pod názvem „Průkopníci animace" v Měšťanské besedě v Plzni. To druhé už v 17 hodin v Polanově síni Knihovny města Plzně, kde své dílo představí Lenka Horňáková Civade, původem česká malířka a spisovatelka žijící ve Francii.

Vernisáž výstavy „Evropský jazzový plakát" se od 17 hodin koná v Galerii Evropského domu v Plzni. Výstava potrvá do 29. listopadu a je jednou z akcí mezinárodního festivalu „Jazz bez hranic".

„Kolihy a jejich příbuzní - nešťastné příběhy (z) mokřadů" - to je téma dnešní přednášky Romana Vacíka v Západočeském muzeu v Plzni. Seznámíte se na ní s biologií našich bahňáků a s osudem dvou druhů kolih. Druhy obývající mokřady se v současnosti řadí k nejohroženějším organismům, nejinak je tomu i se zdejšími ptáky. Kolihy velké jsou toho příkladem v České republice, koliha tenkozobá je jedním z nejvzácnějších ptáků celého světa. Na přednášku, která je součástí cyklu „Příběhy předmětů aneb Co skrývají sbírky Západočeského muzea v Plzni", zamiřte do hlavní budovy muzea na 17. hodinu.

Svůj „Pohled na osidlování Sokolovska" přiblíží v 17 hodin v Hudebním klubu M v Sokolově Jaroslav Ureš. Stane se tak v rámci cyklu besed se známými osobnostmi, které zasvětily svůj život městu Sokolov.

Na „Hříšný tanec" dnes láká Základní umělecká škola Josefa Kličky do Divadla Klatovy. V hudebně-taneční show své umění předvedou žáci, absolventi, učitelé a přátelé školy. Začátek je v 19 hodin 30 minut.

Písničkář Tomáš Klus dnes v rámci svého klubového turné od 20 hodin koncertuje v Tradičním Kloubu v Sušici.

„Kamarádi z televize" potěší nejmenší diváky v Plánském biografu. Připraveno je pro ně pohádkové pásmo s příběhy například Opičáka Maka, Kosích bratrů nebo Jáji a Páji - od 16 hodin v kině v Plané.

Spustit audio

Více z pořadu