Úterní kulturní tipy

18. únor 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Inscenaci "Bolero, Carmina burana" má dnes jako představení pro seniory na programu Velké divadlo v Plzni. Zazní významná a zároveň populární díla 20. století: Úvodní část nabídne v tanečním ztvárnění dvě skladby Maurice Ravela - „La Valse" a „Bolero", další vyplní kantáta „Carmina burana" od Carla Orffa. V plzeňském Velkém divadle budete vítáni v 19 hodin.

Americký muzikál „Footloose aneb Tanec není zločin" na 19. hodinu nachystalo Komorní divadlo v Plzni. Příběh o tanci přináší výpověď své generace, podobu muzikálu mu dala trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru.

Představení „Tři bratři v nesnázích" přiváží dnes do Sokolova Divadelní společnost Háta. Mladí manželé Tom a Linda, v podání Martina Zounara a Adély Gondíkové, s napětím očekávají pracovnici z Úřadu pro adopci dětí. Velké komplikace jim ale způsobí dva Tomovi bratři se svými "geniálními nápady". Fraška Raye a Michaela Coonyových vás pobaví i překvapí v 19 hodin v sokolovském Městském divadle.

Čapkovu „Věc Makropulos" v režii Jakuba Zindulky uvádí Divadlo Dialog v Plzni. Na krutou komedii s prvky sci-fi v podání divadelního spolku Spodina se tam můžete těšit od 19 hodin.

„Perly operety a muzikálu" si můžete vychutnat v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Uslyšíte melodie Nedbala, Lehára, Strausse a dalších skladatelů. Zpívat budou sopranistky Lydie Havláková a Lenka Bartošíková, basbarytonista Vladimír Jelen nebo tenorista Jan Flégl. Na klavír je doprovodí a sólo zahraje Robert Fuchs. Dnes od 19:30, ve františkolázeňském divadle.

V Divadle Klatovy se dnes uskuteční „V. abonentní koncert". Na klarinet bude hrát Anna Paulová, na klavír Daniel Wiesner. Koncert se koná za podpory Nadace Bohuslava Martinů a Českého hudebního fondu. Do klatovského divadla jste zváni na 19. hodinu 30.minutu.

Lenka Vychodilová, herečka a zpěvačka z divadla Sklep dnes vystoupí v Galerii umění v Karlových Varech. Asistovat jí bude sklepácký instrumentalista David Noll. Jejich „Večer z písní a slov" začne v karlovarské Galerii umění v 19:30.

Snímek „Shun Li a básník" dnes promítá Filmový klub Plzeň. Italský dokumentarista Andre Segre ve svém celovečerním hraném debutu nakombinoval profesionální herce s neherci a děj zasadil do reálných prostředí. Popisuje každodenní život mladé Číňanky a stárnoucího rybáře přezdívaného „básník", kteří vzájemným porozuměním unikají vlastní osamělosti. Film, který získal řadu ocenění, můžete zhlédnout v 17 nebo ve 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

Spisovatelka a herečka Táňa Fischerová a malíř Miloslav Čelakovský dnes budou hosty v sušické talkshow Radka Nakládala „Škrtněte si, prosím". Přijďte na 19. hodinu do kinokavárny Sirkus v Sušici.

S horolezkyní Klárou Poláčkovou, první Češkou, která dokázala zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest, se můžete setkat v Měšťanské besedě v Plzni. Vyprávět o svých zážitcích „Od Everestu po Denali" vám tam bude od 19 hodin.

„Mezi objednavatelem a stylem. Umělecká reprezentace rodu Švihovských z Rýzmberka" - to je téma dnešní přednášky Doc. Michaely Ottové z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, která je naplánována na 17. hodinu ve výstavní síni Masné krámy v Plzni. Jde o doprovodný pořad k výstavě „Obrazy krásy a spásy / Gotika v jihozápadních Čechách."

Máme tu jednu výzvu pro pamětníky, přátele a příznivce Becherovy vily! Galerie umění Karlovy Vary připravuje na počátek dubna v prostorách Becherovy vily rozsáhlou výstavu ke stoletému výročí vzniku budovy. Část expozice bude věnována také připomínce působení Domu pionýrů a mládeže, který budovu užíval více než 30 let. Galerie prosí pamětníky, kteří rádi vzpomínají na dětství strávené v divadelním, výtvarném, fotografickém, modelářském, zdravotnickém, či jiném kroužku, aby poskytli k výběru dokumentaci, fotografie, případně výtvory, výrobky či pomůcky dokládající tvůrčí činnost. Přivítá ale i další materiály spojené s architekturou, historií či přestavbami Becherovy vily. Své nabídky zasílejte na emailovou adresu klsakova@galeriekvary.cz nebo volejte na telefon 354 224 112, a to nejpozději do 15. března.

Spustit audio